Kalkınma ajansı uygulamasının gelişmiş ve az gelişmiş ülke örnekleri açısından sonuçları
Examples of applications developed and less developed countries in terms of development agency results
- Tez No: 356231
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN ELMAS ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölge, Kalkınma Ajansları, Türkiye'de Kalkınma Ajansları Uygulaması, Dünyada Kalkınma Ajansları Uygulaması, Region, Development Agencies, Application Development Agencies in Turkey, Application Development Agencies in World
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bölgesel gelişmişlik farklarının II. Dünya Savaşı?ndan sonra kendini göstermesi ve giderek dünya üzerinde yayılması bölgesel kalkınma anlayışına gereksinim duyulmasına neden olmuştur. Bölgesel dengesizliklerin giderilmesi için plan ve projeler uygulanarak çözüm aranmıştır. Ancak kurumsal bir yapı oluşturulamadığından bu çalışmalar özellikle finansal destekten yoksun kalmıştır. Bu aşamada yeni bir oluşuma gidilmesi öngörülerek kalkınma ajansları kurulmuştur. Başta Amerika ve Avrupa?da olmak üzere dünya üzerinde bu kuruluşların kurulması yaygınlaşmıştır.Bu çalışmada, bölgesel kalkınmanın kurumsal yanı olan kalkınma ajanslarının dünya üzerinde seçilen ülkelerdeki uygulamaları incelenmiştir. Dünyada, bölgesel ekonomik gelişmeyi harekete geçiren kalkınma ajansları, Türkiye?de kurulan ajanslar da bölgeler arası farklılıkların ortadan kalkması için uğraşmaktadır.Her ne kadar bölgesel dengesizliğe çözüm olarak kurulmuş olsalar da kalkınma ajansları gelişmiş ülkelerde bölgesel rekabet edebilirlik ve cazibe merkezi olma hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye gibi bölgeler arası gelişimin farklı olduğu ülkelerde ise bölgenin mevcut durumuna göre faaliyet göstermektedirler. Görece olarak geri kalmış bölgelerde eğitim ve sağlık temalı projeler yer alırken; çevresine göre gelişmiş sanayi, turizm, tarım sektörüne sahip olan bölgelerde ise uluslararası bir statüde yer almak için uğraş vermektedirler.
Özet (Çeviri)
Regional disparities Show itself after the II. World War, and gradually over the globe has led to calls for he understanding of regional development. Are solved by applying the plans and projects to eliminate regional disparities. Especially in the financial support of a corporate structure can not be formed, but these studies have lacked. At this stage, a new order was established by foreseeing the regional development agencies. Especiaally the United States and Europe, including the estaslishment of these institutions has become widely over the world.In this study, the development of the regional development agencies as a corporate practices in selected countries around the world are examined. Around the world, stimulate the development of regional disparities in Turkey for the disappearance of established agencies also engaged. Although they are set up as a solution to the imbalance in regional development agencies, regional competitiveness in developed countries, and aims to achieve the target of being the center of attraction. Development between regions in different countries such as Turkey, that are active in the region according to the current state. Relatively backward areas, while education and health themed projects, developed regions industryi tourism, agriculture sector located in regions with a status of an international effort to give.