Yatırımcılarda risk alma düzeyinin belirlenmesi: Bir alan çalışması
The determination of risk taking level of investors: A field survey
  1. Tez No: 356232
  2. Yazar: İBRAHİM KUZKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER SAKINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Toleransı, Risk Alma Eğilimi, Risk Tolerance, Risk Taking Tendency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bireysel yatırımcıların finansal risk toleransının ölçülmesi, hem tasarruflarını çeşitli yatırım alternatiflerinde değerlendirmek isteyen bireysel yatırımcılar hem de yatırımcılara aracılık ve danışmanlık hizmeti sunan finansal kurumlar açısından oldukça önemlidir. Ayrıca yatırımcıların risk alma eğilimlerini belirlemek, finansal enstrümanların yapılandırılması açısından, finansal yatırım enstrümanlarını ihraç eden kurumlar için de önemlidir. Bu nedenle bireysel yatırımcıların riske karşı duyarlılığı yıllardır pek çok araştırma ve tartışmanın konusu olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı öncelikle yatırımcıların risk-getiri ilişkisi içerisinde üstlendikleri risk düzeyini belirleyerek, üstlenilen risk düzeyine demografik faktörlerin etkisini incelemektir. Böylece yatırımcıların riske karşı kişilik yapısı belirlenerek, uygun portföyler önerilmesi istenmiştir. Çalışmanın bu temel amacı doğrultusunda anket çalışması gerçekleştirilmiştir. İlk üç bölümde yatırım ve risk kavramlarına ilişkin bilgiler verildikten sonra, son bölümde bağımsız değişkenler olan demografik özelliklere sahip gruplar ile bağımlı değişkenler olan risk alma düzeyi ve risk alma davranışı arasındaki istatistiki anlamlılık test edilmiştir. Sonuç olarak çalışmamızda demografik faktörlerden cinsiyetin risk alma davranışını etkilemediği sonucuna varılmıştır. Risk alma düzeyini ise, eğitim ve gelir düzeyinin etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Measurement of financial risk tolerance of individual investors is very important for both individual investors, who want to evaluate various investment alternatives, and financial institutions, which offer counselling services. Determining the tendency of investors for taking risks, in terms of structuring of financial instruments is also important for the institutions which issue of financial investment instruments. For this reason, individual investors' risk-sensitivity has been the subject of research and debate for many years. The main purpose of this study is primarily to investigate in defining the level of risk undertaken in investors' risk-return relationship and the impact of demographic factors on risk undertaken level. Thus, the structure of investors against the risk are determined and are asked to propose appropriate portfolios. For the aim of this study, survey is conducted. In the first three chapters information on the concepts of investment and risk are given. In the last chapter, demographic characteristics groups, independent variables, and risk taking and risk taking behaviour, dependent variables are statistical significance are tested. As a result, we conclude that gender which is a demographic factor, does not affect risk taking behaviour. The level of risk-taking, however, is not affected by the level of education and income.