Performans yönetimi ve kamu sektöründe performans yönetimi
Public sector performance management and performance management
- Tez No: 356230
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans kavramı, performans yönetimi, performansa dayalı ücret sistemi, 5018 sayılı Kanun, Performance concept, performance management, performance-based wage system, law No. 5018
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Performans yönetimi, performansın sürekli iyileştirilmesini amaçlayan sonuç odaklı bir yönetim anlayışıdır. Performans yönetiminin en önemli bileşenlerinden birisi de performans değerlendirmesidir. Ayrıca, işletmelerde örgütsel ve kişisel amaçları gerçekleştirmekte bir araç olarak da uygulanır. Performans değerlendirmesi, kişinin yapacağı işe ve bu iş için sahip olduğu potansiyel özelliklere göre analiz edilmesi ve onun işi başarma derecesi saptanarak verimliliğe etkisi ve iş verimliliği sonuçlarının elde edilmesidir.Bu çalışmada performans kavramı, performans yönetimi ve değerlendirmesinin tanımı, kapsamı ve kamu sektöründe performans yönetimi ele alınmaktadır. Ayrıca ülkemizde performans yönetiminin gelişimi ele alınmakta ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun performans yönetimine getirdiği yeniliklere değinilmektedir. Son olarak, ülkemizde, sağlık kurumlarında uygulanan performansa dayalı ücret sisteminden örnek ile bütçe ve performans değerlendirmesi arasındaki ilişkiye yer verilmektedir. Ücret konusu özellikle kamu yönetiminin en problemli konularından biridir. Çalışanların bu yöndeki problemlerinin çözümünde performansa dayalı ücret uygulaması etkili olabilecek bir yöntem gibi gözükmektedir. Türk Kamu Yönetiminde, performansa dayalı ücret uygulamasının mevcut sınırlı uygulamaların dışında daha da yaygınlaştırılabilmesi için hem kalkınma planlarında, hem de yasa ve yönetmeliklerde önemli konu baslıkları arasında yer aldığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türk kamu yönetiminde performans yönetiminin işlevselliğine değinerek, performans yönetimi ve performansa dayalı ücret sisteminin uygulanabilirliğini araştırmaktır. Çalışma, üç ana bölüm ile sonuç ve öneriler kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde performans kavramı ve bu kavrama ilişkin yönetimi, ölçme ve değerlendirme sistemleri, ikinci bölümünde kamu sektöründe performans yönetimi, kamu ve özel sektör performans yönetimi karşılaştırması, üçüncü bölümde ise, Türk kamu sektöründe performans yönetimi ve Türk sağlık sektöründe performans yönetimi uygulama örneği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance management a results-oriented management aimed at the continuous improvement of performance, understanding. One of the most important components of performance assessment of performance management. In addition, organizational and personal purposes is currently performing as a tool in enterprises. Performance assessment, the person will have the potential for this business and work according to the degree of his work and achievements were identified and analyzed the impact of productivity and business efficiency is to achieve results.In this study, performance concept, performance management, and assessment of the definition, scope and performance management in the public sector are discussed. In addition, the development of performance management in our country's public Financial Management and dealt with under the law No. 5018 control and performance management innovations. Finally, in our country, implemented performance-based wage system in medical institutions with an instance of the relationship between budget and performance assessment. There are mainly two dimensions of the performance management. First put into corporate objectives and goals, they are evaluated and reported the results of the resource is allocated to and realization of enterprise performance management. Other size is more the subject of human resource management and the evaluation of the performance of individual performance aimed at people management. Corporate performance management in institutions with the implementation of the individual performance management by creating a culture of performance measurement and evaluation can make it easier to apply. It is one of the most problematic issues, especially public administration in charge.Especially the“is equal to equal pay”no application adversely affect employee productivity. Application of performance-based remuneration employees in this direction could be a effective solving method seems to be. Turkish public administration, performance-based charge for even more than the current limited applications of yaygınlaştırılabilmesi and development plans, as well as between the subject matter in the law and regulations baslıkları. The purpose of this study, referring to the Turkish public administration performance management functionality, to investigate the applicability of performance management and performance-based wage system. Working with three main sections, conclusions and recommendations. The first part of this study regarding the management of this concept and grip performance, measurement and evaluation systems, in the second part of the public sector performance management, public and private sector performance management comparison, in the third part, the Turkish public sector performance management and health sector performance management application.