Romantizmden modernizme uzanan süreçte Alexander Scriabin'in piyano yapıtları
Alexander Scriabin's works through the process spanning from romanticism to modernism
  1. Tez No: 356241
  2. Yazar: BERK KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR NURCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Alexander Scriabin, Solo Piyano Eserleri, Mistik Akor, Romantizm, Modernizm, Alexander Scriabin, Solo Piano Works, Mystic Chord, Romanticism, Modernism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Alexander Scriabin 19. yüzyılın son döneminde müzik kariyerine başlamış ve 20. yüzyılın çağdaş müzik kuramlarının oluşmasına katkısı olmuş farklı bir müzik insanıdır. Scriabin'i özel kılan unsurlardan en önemlisi, müzik hayatının birbirini besleyen ancak teknik ve müzikal açılardan farklılık gösteren yapıtlardan oluşmasıdır. O, sadece bir besteci ya da piyanist olarak yaşamamış, felsefe ve mistik öğretilerle renklendirdiği yaşamında müziği bir ifade aracı olarak görmüştür. İlk Dönem yapıtlarında görülen Romantizm etkisi bestecilik kariyerinin ilerleyen yıllarında Modernizm'in ilk örneğini oluşturacak şekilde değişim ve dönüşüm göstermiştir. Son dönem çalışmalarında tonaliteden tamamen uzaklaşmış, kendine özgü atonal bir dil benimsemiştir. Bu bakımdan bestecinin eserleri piyanistik olduğu kadar müzikal içerik bakımından da değerlidir. Türkçe
Özet (Çeviri)
Alexander Scriabin, started his music career in the last period of the 19th century, and was a different kind of musician who contributed to the 20th century's contemporary music theories. One of the most important features that make Scriabin special is that his music career went through differentiating but inter-feeding characteristics. He was not only a composer and a pianist, he also have seen music as a way of expression through philosophy and mystic teachings. Romanticism in his first period of works alters and transforms in a way of constructing the first example of modernism. He totally shifts from tonality and adopts a unique atonality. In this respect his works are not only important in a pianistic way but also in terms of it's musical content. Ġngilizce