Tiyatro metnine yönelik eleştiri kuramları
Criticism theories based on dramatic text
  1. Tez No: 356245
  2. Yazar: FUNDA SAKAOĞLU ERYEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA NUTKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kuram, Eleştiri, Tiyatro, Çağdaş Teori, Tiyatro Metni, Theory, Criticism, Theatre, Contemporary Theory, Dramatic Text
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tezin amacı tiyatro metinlerine eleştirel bir bakış açısı getirmektir. Bu nedenle sekiz adet kuram açıklanmış ve ardından bu kuramlar model oyunlar üzerinde uygulanmıştır. Birinci bölümde, yapısalcılık ve post yapısalcılık incelenmiştir. Yapısalcılık Ilan Hatsor'un Maskeliler, post yapısalcılık ise Duşan Kovaçevic'in İntiharın Genel Provası oyunları üzerinde incelenmiştir. İkinci bölüm birbirlerinden oldukça etkilenmiş üç kuram olan Psikanalitik, Feminist ve Eşcinsellik (Kuir) kuramlarını kapsar. Psikanalitik Eleştiri Kuramı Tennessee Williams'ın Arzu Tramvayı, Feminist Eleştiri Kuramı Dario Fo'nun Açık Aile, Eşcinsellik (Kuir) kuramı ise Hugh Whitemore'un Sonsuz Döngü oyunları üzerinde incelenmiştir. Üçüncü ve son bölüm ise Marksist Eleştiri kuramıyla birlikte, en yeni eleştiri kuramları olan Yeni Tarihselci ve Kültürel Materyalist Eleştiri'yi kapsar. Marksist Eleştiri Howard Zinn'in Marks Döndü, Yeni Tarihselci Eleştiri Moira Buffini'nin Sessizlik, Kültürel Materyalist Eleştiri ise Antonio De La Parra'nın Günlük Müstehcen Sırlar oyunu üzerinde açıklanmıştır. Tezin oyunculara, yönetmenlere ve yazarlara farklı bir bakış açısı niteliğinde olması amaçlanmıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to bring a critical point of view to the dramatic text. Thus, eight critical theories are explained and then applied in example plays. In the first chapter, structuralism and post-structuralism inquired. Structuralism is applied on Ilan Hatsor's Masked and Post-Structuralism is applied on Duşan Kovaçevic's Dress Rehearsal for a Suicide. The second chapter includes three theories; Psychoanalytic Criticism, Feminist Criticism and Lesbian/ Gay Criticism which are effected from one another. Psychoanalytic Criticism is applied on A Streetcar named Desire by Tennessee Williams, Feminist Criticism is applied on Open Couple by Dario Fo and Lesbian/ Gay Criticism is applied on Breaking The Code by Hugh Whitemore. The last chapter includes Marxist Criticism, and the newest theories New-Historicism and Cultural Materialism. Marxist Criticism is applied on Marx in Soho by Howard Zinn, New Historicism is applied on Silence by Moira Buffini and Cultural Materialism is applied on Secret Obscenity of Everyday by Antonio De La Parra. It is aimed that the thesis would be a different point of view for actors, directors and writers. Ġngilizce