es-Seyyid Abdulvahhab ed-Derizbînî fetvâlarının tahlîli ve redaksiyonu
es-Seyyid Abdulvahhab ed-Derizbini of fatwas about canon law
  1. Tez No: 356295
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Derizbini, fatwa, verification, analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu tez 1912 -1967 yılları arasın da yaşamış olan; es-Seyyid Abdulvahhab ed-Derizbinî Hoca Efendinin, hayatı ve eserleri, fıkıh konuları hakkında verdiği fetvaların tahkîki ve tahlîli, atıfta bulunduğu eserler, tercih nedenleri ve müellifleri hakkında bilgi verme konularını kapsamaktadır. Araştırma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, redaksiyon ve tahlîlde izlenen metot, fetva ve tarihçesi açıklanmıştır. Birinci bölümde Derizbinî?nin hayatı, eserleri ve yaşadığı dönem hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Derizbînî fetvalarının muhtevası, konuları ve metodu zikredilmiş, atıfta bulunulan kaynaklarla fetvalarda zikredilen Arapça ibarelerin karşılaştırılmasından örnekler verilerek yapılan yöntem hataları ele alınmıştır. Ayrıca, Derizbinî?nin fetvalarında atıfta bulunduğu müellifler, eserleri ve tercih nedenleri hakkında da bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde tahkikli metin verilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamız neticesinde, vardığımız sonuçlar zikredilmiştir. Anahtar Kelimeler : Derizbînî, Fetva, Tahkik, Tahlil.
Özet (Çeviri)
This thesis, includes es-Seyyid Abdulvahhab ed-Derizbini Hodja Efendi?s, who lived betweed 1912-1967, life and Works, the verification and analysis of fatwas about canon laws, works refered to them, the reasons of choices and authors. The research consists of introduction and three parts. In the introduction part, the theme, purpose, the methot of verification and analysis, fatwa and history are mentioned. In the first part, the life, works, and the period he lived of Derizbini are informed. In the second part, the contents, subject and methots of Derizbini?s fatwas are refered and the technique mistakes are handled by giving examples of comparisons Arabic expressions which are told in fatwas. Besides, the authors who are refered by Derizbini?s fatwas, their works and reasons choices are informed about. In the third part, verification text is given. In the last part, the results of our research are mentioned.