Okullardaki yöneticilik kadrolarının kurumsal kimlik kazanması
Having corporate identity of management positions at schools
  1. Tez No: 356303
  2. Yazar: SEZAİ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Kurumsal Kimlik, School Manager, Corporate Identity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma ülkemizde eğitim yöneticiliğinin bir bilim ve yöneticiliğin öğretmenlikten ayrı profesyonel bir meslek hâline gelmesi, okullardaki yöneticilik kadrolarının kurumsal kimlik kazanmasının gerekliliğinin belirlenmesi ve gerekli önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kuramsal temelleri, yurt içi ve yurt dışı literatür taranarak oluşturulmuştur. Araştırma anketi Bursa ili merkez ilçelerinde, ilk ve ortaöğretim okullarında görev yapan; Müdür, Müdür Başyardımcısı, Müdür Yardımcısı kadrolarında bulunan tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilmiş 311 yöneticiye uygulanmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Yöneticilerin kişisel bilgilerini içeren 9 sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm okullardaki yöneticilik kadrolarının kurumsal kimlik kazanmasının gerekliliğini belirlemeye yönelik 30 sorudan oluşmuştur. Üçüncü bölümde ise diğer görüşler alınmıştır. Araştırmada yöneticilerin, okullardaki yöneticilik kadrolarının kurumsal kimlik kazanmasının gerekliliği ile ilgili görüşleri arasındaki farklılıklar; cinsiyet, öğrenim durumu, mesleki kıdem, çalışılan kurum ve görev değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar; birinci bölüm giriş, ikinci bölüm kuramsal bilgiler ve literatür çalışması, üçüncü bölüm araştırmanın yöntemi, dördüncü bölüm bulgular ve yorum, beşinci bölüm tartışmalar, sonuçlar ve önerilerdir. Anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS-16 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde; bağımsız değişkenler için, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ortaya konmuştur. İkili değişkenler arasındaki farklılığı test etmek amacıyla ''İlişkisiz Grup t Testi“, ikiden fazla kategorisi bulunan değişkenler arasındaki farklılığı test etmek için ise ''Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”kullanılmış; elde edilen farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla ''Scheffe Testi" kullanılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılarak yorumlanmış, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is carried out in order to help educational management to be a science in our country and become a profession separate from teaching ; and determine the need for schools having corporate identity of management positions at schools and make the necessary proposals. Theoretical basis of the study is created by examining domestic and foreign literature. Research survey is applied to 311 managers ,who are selected in the random sampling method, and working as School Director, Deputy Director, Assistant Director in primary and secondary schools in the central districts of Bursa. The survey consists of three parts. The first part consists of nine questions which contain personal information of the managers. The second part consists of 30 questions to determine the necessity of having corporate identity of management positions at school. In the third part,there are other opinions. In the research , the differences between the opinions of the managers about the necessity of having corporate identity of management positions at schools ; gender, education level, seniority, the institution and the task variables are examined. The research consists of five chapters. First part is introduction, the second part is theoretical knowledge and the literature study, the third chapter is the research method , the fourth is the findings and comment; and the fifth part is discussions, conclusions and suggestions.The data collected through survey was analyzed using SPSS-16 software. For the data analysis, the independent variables, frequency, percentage, mean, standard deviation values were determined.In order to test the difference between binary variables“ Independent Sample t Test ”, to test the difference between more than two variables in the category '' One-Way Analysis of Variance (ANOVA)“ are used; in order to identify the source of difference '' Scheffe Test ”is used. The findings are interpreted by discussion and suggestions were made.