Ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin şiddet davranışlarında ailenin, öğretmenlerin ve akran gruplarının rolü
The role of the family, teachers and the peer groups on the violence behaviours of the student at high schools
  1. Tez No: 356308
  2. Yazar: HÜSEYİN MERDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Aile, Öğretmen, Akran, Zorba, Mağdur, Kurban, Violence, Family, Teachers, Peer, Bully, Offended, Victim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada Endüstri Meslek Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin şiddet eğilimlerinde ailenin, öğretmenlerin ve akran gruplarının rolü incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde Endüstri Meslek liselerine devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise random (rastgele) örnekleme yöntemi ile elde edilen 10 (on) Endüstri Meslek Lisesinde öğrenim gören 246 erkek 25 kız öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmanın örneklem grubundaki öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen“Bilgi Toplama Formu”uygulanmıştır. Araştırmada öğrencilerin verdikleri cevaplar ile“Bilgi Toplama Formu”nun farklı maddelerinin karşılaştırılması sonucunda öğrencilerin şiddet davranışlarında ailenin, öğretmenlerin ve akran gruplarının ayrı ayrı rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, the role of the family, teachers and peer groups on the violence tendency of the student studying at Industry Profession High Schools has been evaluaated. The universe of the research is the student studying at the Industry Profession High Schools in Istanbul. The samples of the research are 246 boys and 25 girls studying at 10(ten) Profession High Schools chosen at random.“The Information Form”developed by the researcher has been applied the sample student groups of the research. After comparison of the student answers and the different points of the Information Form, it is deduced that family, teachers and the peer groups have roles on the student violence behaviours seperately.