Ortaokul yöneticilerinin okulun kurumsal gelişimine etkisi
The effect of corporate development of secondary school principals
  1. Tez No: 356309
  2. Yazar: EYÜP SULTAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Okul Gelişimi, Ortaokul yöneticisi, school administrator, development in school, secondary school administrator
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada amaç; ortaokul yöneticilerinin kurumsal gelişime etkisinin neler olduğunu ortaya koymaktır. Araştırma; giriş, kuramsal çerçeve, yöntem, bulgular, sonuç-tartışma ve öneriler olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Tarama modeli kullanılan araştırmanın evrenini 2012-2013 eğitim öğretim yılında İstanbul Ümraniye İlçesinde bulunan devlet ve özel ortaokullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2012-2013 eğitim öğretim yılında İstanbul Ümraniye ilçesinde bulunan devlet ve özel ortaokul içerisinden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 310 Öğretmen oluşturmaktadır. Veriler değerlendirilirken parametrik analiz teknikleri, non parametrik teknikler, bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), post-hocScheffe testi kullanılmış olup anlamlılık düzeyi 0,05 olarak ele alınmıştır. Hazırladığımız çalışma ile ortaokul yöneticileri başta olmak üzere kurum yöneticilerinin görev yaptığı kurumlarda kendilerini değerlendirme yönünde objektif bir veri elde etmelerinin yanında yönetici yetiştirmede sürekli farklı modellerin test edildiği günümüzde ulusal yönetici yetiştirme sistemine de vizyoner bir çerçeve oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, the aim is to reveal the effect of the secondary school administrators to the institutional development.The research is composed of five sections:introduction,institutional framework,methods,findings,conclusion - arguments and suggestionM. The research,in which raking model is used, includes teachers working in private and public secondary schools of Ümraniye district of İstanbul in 2012-2013 educational year.The main concern of the research is 310 teachers, working in private and public secondary schools of Ümraniye district of İstanbul in 2012-2013 educational year,that were chosen according to simple random selection method. In the evaluation period of the findings,parametric analysis technics,non-parametric technics,independent group t-test,one sided variant analysis-anova-,post-Hocscheffe test were applied and meaningfulness level was set as 0,05. With the work carried out,we aimed at providing especially secondary school administrators and institutional administrators equitable data in self-evaluation in the institutions they work and bringing national administrator training system a contemporary vision,where in today's world continuously different models are tested.