The impact of citizenship benefits on the national identity perception of the displaced communities: The Palestinians and comparisons with the Armenians in Lebanon
Vatandaşlık faydalarının yerinden edilmiş toplulukların kimlik algısına etkisi: Lübnandaki Filistinliler ve Ermenilerle karşılaştırmalar
- Tez No: 356313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Kimlik, Vatandaşlık Faydaları, Yerinden Edilmiş Topluluklar, Ontolojik Güvence, Rakip/Uyumlu Kimlikler, National Identity, Citizenship Benefits, Displaced Communities, Ontological Security, Rival/Compatible Identities
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma vatandaşlık faydalarıyla ulusal kimlik edinme ilişkisinin daha iyi bir şekilde kavranmasına Lübnan?da örnekler arası karşılaştırma yaparak katkı sağlıyor. Dört farklı grupla yapılan planlanmış röportajlar sayesinde bu çalışma vatandaşlık faydalarının ev sahibi ülkeyle özdeşleşmelerini arttırmaya eğilimli olduğunu gösteriyor. Araştırma Beyrut'ta dört farklı grupla gerçekleştirilen saha çalışmasına dayanıyor. Bu gruplar: Tüm vatandaşlık haklarından yararlanan vatandaşlığa kabul edilmiş Ermeniler; Ermeni'lerden daha az vatandaşlık faydalarına sahip olan vatandaşlığa kabul edilmiş Filistinliler; Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanımlanmış (ID) Beyrut şehrinde yaşayan ve daha da az vatandaşlık faydalarına sahip Filistinliler; ve en az vatandaşlık hakkına sahip olan BM tarafından tanımlanmış (ID) Bourj Al Barajneh Mülteci Kampı'nda yaşayan Filistinliler. Yapılan röportajlara göre daha az (çok) vatandaşlık faydalarına sahip yerinden edilmiş bireyler daha az (çok) ontolojik güvenliğe sahip olduklarından dolayı, bu tez, vatandaşlık faydaları arttıkça bu bireylerin ulusal kimlik edinmelerini arttırmaya eğilimli olduğunu savunuyor. Bu ilişki iki sonuç doğuruyor. Birincisi, daha az vatandaşlık faydasına sahip olan ve dolayısıyla ontolojik olarak daha güvensiz olan insanlar birden çok kimlik benimsemek için gerekli olan psikolojik kaynaklara daha az sahip oluyorlar. Bu nedenle, ev sahibi ülkenin ulusal kimliğini orijinal ulusal kimliklerine rakip olarak görüyorlar. İkincisi, görüşmelere göre, yerinden edilmiş bireyler ev sahibi ülkenin vatandaşlığını bir takım haklara sahip olmak için bir araç olarak görseler de, daha fazla vatandaşlık faydasına sahip oldukça ev sahibi ülkelerle daha fazla özdeşleşme gerçekleşiyor. Bunun nedeni vatandaşlık faydalarının onlarıpsikolojik olarak daha çok kaynak sahibi yaparak, bilinçlice veya bilinçsizce, birden çok kimlik benimsemelerini sağlaması. Sonuç olarak, bu bireyler ev sahibi ülkenin ulusal kimliğini orijinal ulusal kimliklerine uyumlu olarak görmeye başlıyor ve bu da yerinden edilmiş bireylerin ev sahibi ülkenin ulusal kimliğini benimsemesini kolaylaştırıyor.
Özet (Çeviri)
This study contributes to a better understanding of the relationship between citizenship benefits and national identity acquisition through a within-case comparative examination of Lebanon. Through structured interviews with four groups it shows that more citizenship benefits tend to increase the identification of displaced individuals with their host country. In particular, the research draws on field work in Beirut, which involved interviews conducted with four groups: naturalized Armenians with full citizenship benefits; naturalized Palestinians with less citizenship benefits than naturalized Armenians; Identified (ID) Palestinians by the UN but live in Beirut and who have even less citizenship benefits; and Identified (ID) Palestinians by the UN and who live in Bourj Al Barajneh Camp and who have the lowest amount of citizenship benefits. The thesis argues that citizenship benefits tend to increase national identity acquisition among displaced individuals because, as the interviews suggest, displaced individuals with less (more) citizenship benefits have less (more) ontological security. Two consequences follow from this. First, people with less citizenship benefits and thus more ontological insecurity are psychologically less resourceful to embrace multiple identities. Thus, they tend to view the national identity of the host country as rival to their original national identity. Second, as the interviews show, although the displaced individuals view the citizenship of the host country as instrumental, nevertheless they display more identification with the host country as they gain more citizenship benefits. It is argued that this is because more citizenship benefits make them psychologically more resourceful to embrace multiple identities, whether this happens consciously or subconsciously. Consequently, they begin to see the national identity of the host country as compatible to their original national identity, which makes it easier for them to embrace the host country identity.