İş tatmininin örgütsel bağlılıktaki rolü: Hazır giyim sektörüne yönelik bir araştırma
The role of the job satisfaction on the organizational adherence: An investigation on ready-wear sector
  1. Tez No: 356400
  2. Yazar: VOLKAN DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Hazır Giyim Sektörü, Job Satisfaction, Organizational Adherence, Ready-Wear Sector
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsan yaşamında çalışma hayatı, önemli bir işleve sahiptir. İnsanlar ekonomik kazanç elde etmek için belirli bir yaştan itibaren günlük yaşantılarının büyük bir bölümünü bir işte çalışarak geçirmektedirler. Çalışma hayatında iş memnuniyeti olan işgörenler; işlerinde başarılı olurlar, özel hayatlarında mutlu olurlar ve böylece toplumsal huzura sebep olurlar. Bu yüzden çalışanların iş tatminini ve örgütsel bağlılıklarını etkileyen faktörleri belirlemek ve iyileştirmek yöneticilerin temel sorunlarından biridir. Dünyadaki son 15-20 yıllık sürece bakıldığında, teknoloji ve bilim alanında yaşanan değişiklikler işletmeleri güçlü rekabet ortamına sürüklemiştir. Yoğun rekabetin yaşandığı günümüz iş dünyasında, işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve rekabet edebilmeleri için sahip oldukları insan kaynaklarını etkili ve verimli biçimde kullanmaları gerekmektedir. İşletmeler tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için modern yönetim anlayışı işletme yöneticilerine çalışanların tatmin, bağlılık ve performans düzeylerini geliştirme sorumluluğu yüklemektedir. Son yıllarda işletmeler en önemli kaynağına yani insan kaynağına gereken ilgiyi ve yatırımı yaparak işgörenlerin iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeylerini arttırmayı amaçlamışlardır. Bu durum emek yoğun bir sektör olan ve Türkiye'nin önemli ihraç sektörlerinden biri olan hazır giyim sektöründe daha da fazla önem kazanmış durumdadır. Bu çerçevede, iş tatmini ve örgütsel bağlılık konusunu ele alan bu çalışmanın amacı, hazır giyim sektöründe çalışan işgörenlerin iş tatmini ve örgütsel bağlılıklarını incelemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Work life has an important place in human life. Human beings spend a certain amount of their daily lives working, after a certain age in order to gain money. Workers having job satisfaction are successful in their jobs and happy in their private lives which also promotes the social peace. Therefore, determining the factors affecting the job satisfaction and organizational adherence of the workers is one of the basic duties of the management. Looking at the progression in 15-20 years, changes in the technology and science brought the businesses into a severely competitive media which forces them to use their human resources effectively and efficiently in order to survive and compete. Modern management approach gives the responsible of improving the satisfaction, adherence and performance levels of the workers to the management in order to meet the targets determined by the business. Businesses in recent years pay attention to the human resources which is their most important resource to improve the job satisfaction and organizational adherence level. This fact is clearly true for the ready-wear sector which is an effortful sector and one of the most important export sectors of Turkey. In this context, this study aims to investigate the job satisfaction and organizational adherence in ready-wear sector and determine the relationship between these variables.