Effect of copper on the fatique crack growth behavior of ductile cast irons
Bakırın küresel dökme demirlerinyorulma çatlağı büyüme tavrı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 35648
  2. Yazar: ABDULLAH HAKAN GÖNENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma çatlak büyüme bizi, Küresel Dökme Demirler, Küresel dökme demirin yorulması, Bakırın etkisi, Fatigue crack growth rate, Ductile Cast Iron, Fatigue of Ductile Cast Iron, Effect of copper
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, sabit genlikte, çekmeden çekmeye sinüs yüklemesi altında küresel dökme demirlerin yorulma çatlağı büyüme tavrı incelenmiştir. Deneyler, kompakt çekme numuneleri kullanılarak gerçekleştirildi. Bakır alaşımlı (-1.6% Cu) ve alaşımsız numuneler slab dökümden hazırlandı. Test sırasında çatlak uzunluklarının anında ölçülmesi için yüzeylere elektriksel çatlak ölçme aleti yapıştırıldı Değişik döküm durumlarında, yorulma çatlak büyüme hızına kompozisyonun ve mikro-yapının etkisi çalışıldı. Yorulma kırılmalı yüzeylerin Taramalı Elektron Mikroskobuyla, fraktografik incelemenin sonuçları ve yedi- nokta aralığı polinom tekniğiyle elde edilen çatlak büyüme hızı, da/dN gerilim yoğunluğu aralığına AK, göre kıyaslamalı eğrileri verilecek ve tartışılacaktır. Bakır alaşımlaması, soğuma hızı yavaş olduğu zaman yorulma çatlağı büyüme hızım düşürüyor. Bu alaşımlama küresel dökme demirlerin Paris denklemi üssünüde düşürüyor. v
Özet (Çeviri)
In this study, fatigue crack growth behavior of ductile cast iron under constant amplitude, tension to tension sinusoidal loading has been investigated. Experiments were carried out by using compact tension specimens. Copper alloyed (-1.6% Cu) and unalloyed specimens were prepared from cast slabs. Electrical crack gages were attached to the surfaces for instantaneous measurement of the crack lengths during the testing. The influence of composition and hence microstructure on fatigue crack growth rates have been studied in different casting condition. The results of the fractographic inspection of the fatigue fracture surfaces by Scanning Electron Microscope, SEM and comparative crack growth rate, da/dN vs. stress intensity range, AK, curves obtained by seven- point incremental polynomial technique will be presented and discussed. inCopper alloying decreases the fatigue crack propagation rate when the cooling rate is low. This alloying also decreases the Paris equation exponent n of DCI.