The role of protectionalism in the Turkish industrialization experience during 1960-1980
1960-1980 döneminde Türk sanayileşme deneyiminde korumacı poliitikaların rolü
- Tez No: 356478
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Korumacılık, Ekonomik Büyüme, İmalat, 5 Yıllık Planlar, DPT, Protectionism, Import Substitution Policy, Economic Growth, Manufacturing, Five Year Plans, SPO
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Düşük gelirli ülkelerin özellikleri II. Dünya Savaşı sonrası iktisat literatüründe kapsamlı bir şekilde tartışılmaya başlamıştır. Bu tartışmaların merkezinde yer alan konu, düşük gelirli ülkelerin iktisadi yapılarının sanayileşme yolu ile değiştirilebilmesi olasılığıdır. Bu bağlamda, korumacı politikalar ve ithal ikameci strateji savunulmuştur. Yaşanan ciddi bir ödemeler dengesi krizinin ardından Türkiye de benzer bir politika izlemeye başlamıştır ve imalat sanayii, sanayi toplumunun yaratılmasında itici güç haline gelmiştir. Bu çalışmada, ithal ikameci sanayileşme stratejisinin 1960-1980 dönemi boyunca ne ölçüde başarılı olduğu araştırılmaktadır. Planlama, ithal ikameci politikanın tamamlayıcı bir kurumu olduğu için, çalışmada 15 yıllık planın verileri ve çerçevesinde ele alınmaktadır. 5 yıllık orta- vadeli planlarla üretim ve yatırım hedefleri belirlenmiştir. Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için özel sektöre teşvikler verilmiştir. Söz konusu dönemin genel bir değerlendirmesi şunları açığa çıkarmaktadır: Üretimin yapısı sanayileşme yönünde değişmeler göstermiştir ve üretim teknolojisinde gözle görülür değişmeler yaşanmıştır. Bununla birlikte, uzun dönemli planlama amaçlarına ve hedeflerine tam olarak ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The characteristics of low income countries came to be discussed extensively in economic literature during the post World War II era. The discussions centered around the possibility of changing the economic structure of these countries through industrialization, and to this effect protectionist policies and import substitution strategy were advocated. Ensuent to a major balance of payments crisis, Turkey started following the same path in the 1950's where the manufacturing industry became the driving of the creation of an industrial society. This study investigates the extent to which the import substitution industrialization strategy was successful during the period covering 1960-1980. As planning was a complementary institution to import substitution, the study employs the data and framework of the 15-year long term plans. The 5 year medium term plans determined production and investment targets whereby the private sector was given incentives to meet these targets. An overall assessment of the period in concern reveals that the production structure evolved toward industrialization and that there was considerable transformation in production technology. Nevertheless, the long term planning goals and targets could not be fully achieved.