Finansal oran analizi ile kredi risk yönetimi: Bir uygulama
Credit risk management with financial ratio analysis : An aplication
  1. Tez No: 356480
  2. Yazar: SEVİLAY KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT SARIKOVANLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi, risk, kredilendirme, kredilendirme süreci, kredi riski, kredi risk yönetimi, risk ölçüm yöntemleri, oran analizi, finansal tablolar analizi, Credit, risk, lending, lending process, credit risk, credit risk management, credit risk measurements, ratio analysis, financial statement analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Finansal sistem içerisinde bankalar; gerek ellerinde bulundurdukları pay, gerekse üstlendikleri fonksiyonlar açısından oldukça önemli bir yere sahiptirler. Özellikle gelişen ekonomik koşullar nedeniyle bankacılık sektöründe artan rekabet ve daralan kâr marjları karşısında, toplanan kaynakların kredilendirme yoluyla isabetli plâse edilebilmesi günümüz bankacılığının temel problemlerini oluşturmaktadır. Bankacılık, doğası gereği, geniş ölçüde risk alınmasını gerektiren bir faaliyettir. Günümüzde bir bankanın faaliyet gösterdiği sektördeki başarısının en önemli ölçütleri arasında; maruz kaldığı riskleri ne ölçüde yönetebildiği, çalkantılı dönemlerini zarara uğramadan ne derece atlatabildiği, değişen koşullara hangi hızda ayak uydurabildiği gibi doğrudan risk yönetimi ile bağlantılı konular ön plâna çıkmaktadır.“Kredilendirme”nin klasik bankacılığın temel fonksiyonlarından birisi olması nedeniyle, bankaların maruz kaldıkları en önemli risklerden biri de kredi riskidir. Bu doğrultuda, bankaların üstlendikleri kredilerdeki risk düzeyi, sahip oldukları kredilerin kalitesiyle doğrudan ilişkili olduğundan, alınacak kredilendirme kararları bankalar için stratejik önem taşımaktadır. Hayatımızın her alanında olduğu gibi, günümüz ekonomilerinin temel taşlarından biri olan bankalarda da maruz kalınan risklerin yönetilmesi konusu hayatî bir öneme sahiptir. Bankalarda kredilendirme kararları alınırken, ne ölçüde titizlik gösterilirse gösterilsin, kredi riskini tümüyle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu çalışmada kredi riski, ticari bankalardaki kredilendirme, kredilendirme sürecinde kullanılan risk ölçüm yöntemleri ele alınmış ve finansal oran analizinin kredi risk ölçümlemesindeki öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Banks have an important place in terms of both their share holding in the financial system and functions undertaken. The fundamental problem of banking consists of felicitous placing of collected resources by means of credit facility toward incresaing competition and narrowing profit margins in the banking sector particularly due to evolving economic conditions. Banking, by its nature, is an activity required to take risk to a large extent. Today, the subjects directly related to risk management such as to which extent it manages exposed risks, in which degree they overcome their unsettled periods without suffering loss, and at which pace they can keep up with changing conditions come into prominence among most important criteria of success of any bank in the sector it operates. One of the most important risks exposed by banks is credit risk, since“Credit Facility”is one of the basic functions of classical banking. In this direction, as risk level in credits undertaken by banks is directly related to quality of their credits, credit decisions to be taken is of strategic importance for banks. As in every area of our lives, the subject of manage risks exposed at banks being one of the cornerstones of today's economy is of vital importance. It is unlikely to completely eliminate credit risk, no matter how much diligence is shown when decisions of credit facility are taken at banks. In this study, credit risk, commerical bank lending, credit risk measurement methods used in the process are discussed and it is intended to determine the importance of financial ratio analysis in credit risk measurements.