Türkiye'deki ticari bankalarda finansal tablolar analizi ve bir uygulama
Analysis of financial tables in Turkey's commercial banks and an application
  1. Tez No: 454791
  2. Yazar: SAVAŞ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ERCAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Maliye, İşletme, Banking, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankalar, Banka Muhasebesi, Finansal Tablolar, Oran Analizi, Banks, Bank Accounting, Financial Statements, Ratio Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Finansal tablolar, işletmelerin muhasebe sistemine kaydedilen ve sınıflandırılan bilgilerin, belirli zaman aralıklarıyla, bu bilgilere ihtiyaç duyanlara iletilir. Bu kişiler; rakipler, yatırımcılar ve kredi verenler şeklinde tanımlanmaktadır. Tanımdan da görüldüğü gibi finansal tablolar, bir bilgi iletişim aracıdır. Bilgiye ihtiyaç duyan ve bilgiyi kullananlar açısından finansal tablolar, bankaların yapıları ve faaliyet sonuçları açısından yapılacak değerlemeler ile alınacak kararlara destek olacak bilgiler sağlar. Bankacılık sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı gelişmeler, özellikle teknoloji ve inovasyon bakımından hızlı değişiklikler bankacılık alanını yakından etkilemiştir. Bankaların bu hızlı değişime anında adapte olmaları gerekmektedir. Bu hızlı değişim ve gelişime ayak uyduramayan bankalar rakipleriyle rekabet edemez ve faaliyetlerini sürdüremez hale gelir. Ekonominin lokomotifi olarak ifade edilen bankacılık sektörü, dünyadaki soğuk savaş sebebiyle Türk parasının yabancı para karşısında değer kaybetmesinden çok etkilenmiş ve yeri geldiğinde günler süren zararlar etmiştir. Bankaların, böyle olumsuz koşullar karşısında bilançolarında ve gelir tablolarında kârlılık oranlarında değişiklik olmamıştır. Bankaların, kendilerini kârlıymış gibi göstermeleri, çok iyi bilanço makyajlaması yaptığı anlamına gelmektedir. Bankaların faaliyet raporlarını analiz ederken, objektif bir şekilde, derinlemesine analiz etmemiz gerekiyor. Bu çalışmada; bankalar hakkında detaylı bilgiye, bankacılık tarihine, bankacılıkta muhasebenin önemine, banka tek düzen hesap planına ve finansal tablolar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Uygulama bölümünde ise; bankaların finansal tablolarını incelerken objektif olmak ve dikkat edilmesi gereken ana noktalara odaklanmak gerektiği hakkında bilgilere yer verilmiştir. Böylece daha sağlıklı kararlar verebiliriz ve gerek şirket olarak gerekse yatırımcı olarak riski en aza indirmeyi hedefleyebiliriz. Çalışmanın büyük bir bölümünde aktarılan Oran analizi sayesinde sadece rakamsal veriler değil; finansal tabloların bozukluğunun arka planında yer alan bankacılık sektörünün gerçeği de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Financial statements include information recorded in accounting systems and therefore delivered to opponents, investors and creditors. By definition, financial statements are a means of information communication. Financial statements provide information that supports decision-making process. Recent developments, especially in technology and innovation, had a great impact on banking sector. Banks need to adapt to that immediately. Banks who do not keep up with the developments cannot compete with its opponents and become unable to maintain. The locomotive of economy, namely banking sector, has been affected by depreciation of Turkish Lira and thus had losses for a long time. Despite the conditions, Statements of Income and Financial Statements of banks did not reflect material changes. Being able to seem like a profitable company means that banks can manipulate their financial statements quite well. Therefore, when we analyze activity reports of banks, we need to scrutinize objectively. This paper contains detailed information on banks and their history, importance of accounting for banks, single chart of accounts and information on financial statements. In the application section, it is noted that banks' financial statements need to be analyzed objectively and with focusing on the important points. Therefore, the decision-making process will be healthier and the risk of investors will be reduced. In this study, not only the ratio analyses with numerical examples were given, but also the reality that manipulation of banks' financial statements is introduced.