Türkiye'de yaşlılara yönelik kamusal sosyal yardım ve hizmetler
Public social assistance and works for elderly people in Turkey
- Tez No: 356485
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK TAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, sosyal yardım, sosyal hizmet, refah devleti, yaşlılık, Social policy, social assistance, social work, welfare state, ageing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yaşlılık, hem dünyada hem de Türkiye'de gün geçtikçe tartışılan bir sorun haline gelmiştir. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli refah modellerini uygulayan devletler, yaşlıların karşılaştıkları sosyal sorunlara sosyal yardım ve hizmetler vasıtasıyla çözüm yolları aramaktadır. Türkiye, son yıllardaki ekonomik ve siyasi gelişmelerin paralelinde refah devleti olma yolunda ilerlemektedir. Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak muhtaç durumdaki yaşlılara çeşitli sosyal yardım ve hizmetler ulaştırılmaktadır. Bu kapsamda Tez, öncelikle yaşlılık meselesini ele almakta, sonrasında yaşlılara yönelik sosyal yardım ve hizmetlerin refah devletlerindeki yansımalarına yer vermektedir. Tez, son olaraksa, Türkiye'deki yaşlılara yönelik sosyal yardım ve hizmetlerin kamu ayağına odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aging, has been a buzzword of a debate lasting for long time in both Turkey and throughout the world. States, mainly Europeans, applying various welfare models have been seeking new ways to solve problems that aged people encounter. Turkey has recently made considerable progress within the light of political and economical developments. As a necessary instrument to be able to become a welfare state, Turkey has been delivering diverse social assistances and social works. Within this framework, our study gives rise to discuss aging affair and present social assistances and works for aged population. Finally, it focuses on the effects of public in social assistances and works.