Toplu iş sözleşmelerinin içerik analizi:Metal sektörü örneği(1981-2012)
Analysis of the content of collective agreements: The example of metal industry (1981-2012)
  1. Tez No: 356490
  2. Yazar: HASAN ÇÖLGEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Sektörü, Toplu İş Sözleşmesi, Grup Toplu İş Sözleşmesi, Sosyal Haklar, Türk Metal, MESS, Metal Segment, Collective Labor Contract, Group Collective Bargaining Agreement, Social Rights, Turkish Metal Union, MESS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Tezin konusu, Türkiye'de metal sektöründe MESS ile Türk Metal Sendikası arasında 1981-2012 döneminde bağıtlanan 14 tane grup toplu iş sözleşmesi hükümlerinin analizidir. Çalışmada toplu iş sözleşmeleri hükümlerinden ücret dışında kalan sosyal haklara ilişkin (işyeri düzeni, disiplin vb.) hükümler ele alınmıştır. Toplu iş sözleşmesi hükümleri analizinde toplu iş sözleşmelerini etkileyen hukuki, ekonomik, siyasal nitelikli makro faktörler ile işletme ve sektördeki gelişmeler ile işçi ve işveren örgütleriyle ilgili mikro faktörlerin etkisi aranmıştır. Analizde 1981-2012 yılları arasında bağıtlanan 14 toplu iş sözleşmesinin metni ile konuya ilişkin literatürün taranması yoluyla veriler elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, metal sektöründe bağıtlanan toplu iş sözleşmelerinde ücret dışında kalan ve araştırmaya konu olan sosyal haklara ilişkin hükümlerin değişmesinde ana etken olarak yasal faktörlerin doğrudan, ekonomik ve siyasi faktörlerin ise dolaylı olarak etkilerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main topic of the thesis is the analysis of 14 group collective labor contract agreed by MESS and Turkish Metal Union between 1981-2012 in Turkey's metal industry. In this work, issues on collective labor contract clauses about social rigths excluding payments(workplace order, disciplinary etc.) has been approached. Legal, economical and political macro factors and micro factors as sectoral and firm based developments and both labor and employer's unions that effects labor contracts has been looked upon the analysis of collective labor contract clauses. Analysis concluded between the years 1981-2012 in 14 collective bargaining agreements with the text of the relevant data were obtained by scanning the literature. In conclusion; it is identified as legal factors have direct effect, whereas economical and political factors have subsidiary effects on social rights excluding payments that are the subject of the research in collective labor contracts in metal industry.