Finansal krizlerin bulaşıcılığı ve gelişmekte olan ülke örnekleri: Türkiye uygulaması
Contingency of financial crises and examples from developing countries: Turkish implementation
- Tez No: 356497
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal krizler, bulaşıcılık, Türkiye, Financial crisis, contingency, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
1980'li yılların sonunda gelişmekte olan ülkelerde finansal serbestleşmenin yaygınlaşması ve finansal sektöre yönelik düzenlemelerin asgari düzeye indirilmesi ile 1990'lı yılların sonunda gelişmekte olan birçok ülkede ekonomik krizler meydana gelmiştir. Bu krizlerin en önemli özelliği, olumsuz etkilerin meydana geldiği ülke ile sınırlı kalmayıp, farklı ülkelere de sirayet etmesidir. Bu nedenle ekonomi literatüründe“bulaşıcılık”kavramı önem kazanmıştır. Yapılan çalışmalarda krizlerin bulaşıcılığı, bulaşıcılığın olup olmadığı, krizlerin hangi kanallardan bulaştığı, bulaşıcılığı önlemenin yolları gibi konular ele alınmıştır. Türkiye'de de 1994 ve 2001 yıllarında iki önemli kriz yaşanmıştır. 1990'lı yıllarda gelişmekte olan diğer ülkelerde yaşanan krizler de Türkiye ekonomisini etkilemiştir. Tümden gelim metodunun kullanıldığı bu çalışmada; finansal krizler, krizlerin bulaşıcılığı ele alınmış ve“Genelleştirilmiş Otoregresif Koşullu Değişen Varyans Modeli (GARCH)”modeli kullanılarak bulaşıcılık etkisinin analiz edilmiştir. Modelin sonuçları değerlendirildiğinde Doğu Asya ve Rusya krizlerinin bulaşıcılık yönünden en ısrarcı etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
1980s were the years of financial liberalization and deregulation of financial sectors of most of the developing countries. This was one of the main reasons behind increase of economic crises in developing countries in those years. Most important feature of economic crisis of developing countries during 1990s is that its distortions were not limited by the home country. Because of contingent effects of the crises in those years, term of“contingency”, transmission channels of the crisis, measures to prevent contingency were studied. Turkey has experienced two major crises in 1994 and 2001. Other crises of 1990s were also contagious for Turkey in those years. Financial crises, contingency of crises were studied in this paper and by the help of“Generalized Auto Regressive Heteroscedasticity (GARCH)”model, contagious effects of those crises on Turkish economy were analyzed. Contagious effects of East Asian and Russian crises were the basic findings.