Meteorological satellite image data compression
Meteorolojik uydu görüntülerinin sıkıştırılması
- Tez No: 35650
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK TOKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Meteorolojik Uydu Görüntüleri, JPEG, Kayıpsız Görüntü Sıkıştırma, Kayıplı Görüntü Sıkıştırma, Sıkıştırılmış Görüntüleri Açma, Meteorological Satellite Images, JPEG, Lossless Image Compression, Lossy Image Compression, Image Decompression
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tezde, JPEG standardına dayak görüntü sıkıştırma ve açma algoritmaları gerçekleştirilmiş ve gri tonlu meteorolojik uydu görüntüleri üzerinde uygulanmıştır. Kayıpsız ve kayıplı sıkıştırma algoritmalarının her ikisi de gerçekleştirilmiş ve uydu görüntüleri üzerinde denenmiştir. Kayıpsız sıkıştırma, tahmine dayalı bir kodlama tekniği, kayıplı sıkıştırma da Kesikli Kosinüs Dönüşümünü (KKD) kullanan sıralı bir kodlama tekniği kullanır. Her bir görüntü elemanı 6 bit ile ifade edilir, böylece görüntüler grinin 64 tonundan oluşur. Kayıpsız sıkıştırmada entropi kodlama yöntemi olarak Huffman kodlama yöntemi kullanılmıştır. Kayıplı sıkıştırmanın son aşamasında run-length Huffman kodlama yöntemi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen algoritmalar termal kızıl-ötesi, görünür ve su buharı görüntüleri üzerinde denenmiştir. Kayıplı sıkıştırma yönteminin görüntülerde meydana getirdiği bozulmayı ölçmek için ortalama orta-kare-hata ve tepeden tepeye sinyal-gürültü oram kriterleri kullanılmıştır. Görüntü kalitesi meteoroloji uzmanları için önemli olduğundan bozulmuş görüntülermeteoroloji uzmanları tarafindan derecelendirilmiştir. Görüntüler üzerindeki denemeler kayıpsız sıkıştırma yönteminin klasik veri sıkıştırma yöntemlerinden, Huffman vb., daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Kayıplı sıkıştırmadaki sıkıştırma oram ve görüntü kalitesi KKD katsayılarını basamaklandırmada kullanılan tabloya bağlıdır. Sıkıştırma oram arttıkça görüntüdeki bozulma da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the compression and decompression algorithms based on JPEG (Joint Photographic Experts Group) standard are implemented and applied to the grayscale meteorological satellite images. Both lossless and lossy modes of compression have been implemented and tested on the satellite images. Lossless mode compression uses a predictive coding technique and lossy mode compression uses a Discrete Cosine Transform (DCT) based sequential coding technique. Each image sample (picture element) is represented by 6 bits, thus the images have 64 gray-levels. In the lossless mode compression Huffman coding method is used as an entropy coding method. Run-length Huffman coding is used at the last stage of the lossy mode compression. The algorithms are tested on three types of satellite images: visible, infra-red and water-vapour images. The average mean-squared-error (MSE) and peak-to-peak signal-to-noise ratio (PSNR) criteria have been used to measure the distortion caused by the lossy mode compression. Because the quality of the reconstructed image is important for meteorological experts, a 111subjective rating of the reconstructed images is done by them. It has been observed that predictive lossless compression achieves higher compression ratios than the classical data compression techniques such as Huffman coding. The compression ratio for the lossy mode compression depends on the quantization table used to quantize DCT coefficients. As compression ratio increases the distortion also increases.