Planning for the creation of the metropolitan form with urban open spaces
Metropolitan formun içinde kentsel açık alanlar bulunduracak şekildeyönlendirilmesi için planlama
- Tez No: 35651
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Urban Planning, Urban Open Spaces, Urban Form, Unplanned Development, Istanbul
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
öz METROPOLIAN FORMUN İÇİNDE KENTSEL AÇIK ALANLAR BULUNDURACAK ŞEKİLDE YÖNLENDİRİLMESİ İÇİN PLANLAMA GÜLÖKSÜZ, Elvan Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Prof.Dr. İlhan TEKELİ Şubat 1994, 151 sayfa Türkiye'deki büyük şehirler, 1950'lerde başlayan hızlı kentleşme döneminde, şehrin çevresine doğru boşluk bırakmadan yağ lekesi şeklinde yayılması ve eski yerleşim alanlarının yık-yap süreciyle yoğunlaşması ile büyüdüler. Bu büyümede kentsel işlevlerin birbirinden kopacak derecede büyüyemesi ile birlikte kentsel rantı ele geçirme güdüsü ile yapılaşma etken olmuştu. Bu yapılaşma, toplumun sınırlı kapital birikimi içinde ihtiyaçlarını karşılamasını örgütleyen çeşitli yapılaşma süreçleri aracılığıyla gerçekleşti. 1980'lerden sonra ülkenin makro-ekonomik seçimlerindeki dönüşümler, kentleşme ile ilgili yasal ve kurumsal çerçevedeki yeni düzenlemeler, ve ulaşımın organizasyonundaki gelişmeler bazı kentsel işlevlerin şehirden uzakta yer seçebilmelerine olanak tanıdı. Büyük sanayi kuruluştan, sanayi siteleri ve toplu konut alanlarının desantralizasyonu ile merkezi şehir ile bu yerleşmeler arasında boşluklar oluştu. Bu boşluklar, içinde açık alanlar bulunan desantralize şehirformunun oluşturulmasi için olanak oluşturdu. Fakat hızlı kentleşme döneminde etkin olan süreçler bu boşlukların hızla yapılaşmasına yol açtı. Bunun sonucunda, desantralizasyon eğilimlerine rağmen, şehir yine yağ lekesi formuna, bu kez daha geniş bir alana yayılarak ulaştı. Bu tezin amacı, merkezi şehir ile desantralize yerleşmeler arasındaki boşlukların kentsel açık alanlara dönüştürülmesi doğrultusunda planlama müdahalesi önerilmesidir. Bu öneri temel olarak bahsedilen alanlarda plansız yapilaşmanın engellenmesi için bu süreçlere müdahale ve çeşitli mülkiyet türleri üzerinde değişik işlevler banndıran açık alanların oluşturulması çerçevesinde geliştirildi. Anahtar Kelimeler Kent Planlama, Kentsel Açık Alanlar, Kent Formu, Plansız Yapılaşma, İstanbul. Bilim Dali Sayisal Kodu: 601.06.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANNING FOR THE CREATION OF A METROPOLITAN FORM WITH URBAN OPEN SPACES GÜLÖKSÜZ, Elvan M.S. in Regional Planning Supervisor Prof. Dr. İlhan TEKELİ February, 1993, 151 pages The metropolitan cities in Turkey grew in the rapid urbanization era that started in the 1950's into a compact form, by expansion around the edges of the city, and intensification of the inner city. This growth pattern was the result of the low development levels of urban functions not enabling their decentralization, and development actualized on all land motivated by the acquisition of land rent. After 1980's, transformations in the macro-economic choices of the nation, legal and institutional framework related to urbanization, and developments in the organization of transportation enabled the decentralization of certain functions. With the leapfrog settlement of industrial districts and mass housing areas, unbuilt land was left between the central city and these settlements. This land presented opportunities for the creation of an urban form involving open spaces. However, the persistence of the development processes that had acted to form the compact form in the previous era caused these areas to be filled up. As a mresult the city reached its compact form once more in spite of the decentralization tendencies, this time spreaded on a larger area. The aim of this thesis is to propose planning strategies for the creation of urban open spaces between the decentralized settlements and central city. These strategies are basically oriented towards prevention of unplanned development in these areas, and the transformation of them into urban open spaces with different functions.