Otel yatırımlarında kapasitenin belirlenmesi çalışmaları ve İstanbul'daki otel yatırımları üzerine bir araştırma
Studies on determining capacity in hotel investments and research on hotel investments in İstanbul
  1. Tez No: 356517
  2. Yazar: SEROL DİLMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım, Otel Yatırımı, Kapasite, Otel işletmelerinde kapasite, Investment, Hotel Investment, Capacity, Capacity in Hotels
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Turizm, doğal, kültürel ve tarihsel potansiyeli bulunan ve bu potansiyelin satış ve pazarlamasını yapan ülkeler için vazgeçilmez bir faktördür. Bu temel faktörden daha fazla faydalanmak isteyen tüm ülkeler, turizm yatırımlarına ağırlık vermektedirler. Bu amaca yönelik olarak yapılan turizm yatırımlarında da ilk sırayı otel işletmeleri almaktadır. Otel işletmeleri; turizmi sürükleyen, istihdam oranının en yüksek oranda olduğu, en fazla ekonomik getirisi olan ve sektörün temelini oluşturan işletmelerdir. Otel işletmelerinde önemli bir diğer konu da otel yatırımlarının büyüklük hacimleri ile orantılı olarak kapasitenin belirlenmesi çalışmalarıdır. Otel işletmelerinde, hem hizmet sunma özelliklerine, hem departman çeşitliliklerine ve hem de yatırımlarının büyüklüklerine göre kapasitelerinin belirlenme çalışmaları ele alınmaktadır. Bu çalışmada, otel yatırımlarında kapasitenin belirlenmesi çalışmaları detaylı bir şekilde ele alınıp analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, İstanbul'daki otel yatırımları üzerine bir araştırma yapılarak, konunun öneminin daha güncel hale gelebilmesi ve daha tesirli sonuçlar ortaya çıkarılabilmesi amacıyla 5 yıldızlı otel yatırımları esas alınmış dolayısıyla kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism, which has a natural, cultural and historical potential, is an indispensable factor for the countries that practice sales and marketing of the potential. All countries that want to benefit from this basic factor have been concentrating on tourism investments. Among the tourism investments that are based on this objective, hotel businesses take the first place. Hotel businesses are the businesses which lead tourism, have the highest employment rate and economic profit and shape the foundation of the sector. Another important issue in hotel investments is the practice of determining the capacity in accordance with the size of the investments. Hotel businesses have been dealing with determining capacity according to their service qualities, to their departmental diversities and to the size of their investments. In this study, the practice of determining capacities of hotel investments are discussed and analyzed in detail. Within the scope, the study is based on investments of five-star-hotels, through making a research on hotel investments in Istanbul, in order to update the matter and to reach more efficient outcome. Therefore an extensive evaluation is achieved.