Üniversite hastaneleri laboratuvar çalışanlarının, çalışma ortamlarının risk faktörlerine ilişkin algılarının belirlenmesi
To assess the perception of risk factors of the work environment of universty hospitals' laboratory staff
- Tez No: 356518
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Laboratuvar, risk faktörleri, sağlık çalışanları, Hospital, Laboratory, Risk Factors, Health Workers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu Araştırma, hastanelerin laboratuvar birimlerinde görevli sağlık çalışanlarının, çalışma ortamlarının risk faktörlerine ilişkin algılarını belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evreni, İstanbul ili Avrupa yakasında yer alan bir üniversite hastanesinin laboratuvar birimlerinde çalışan sağlık çalışanlarından oluşturulmuş ( N= 330 ), örneklem seçimine gidilmeden evrenin tamamı araştırma kapsamına alınmış ve araştırmanın verileri çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 234 sağlık çalışanından elde edilmiştir(n=234). Laboratuvarda çalışan sağlık personelinin çalışma ortamı risklerini çalışanların nasıl algıladığını tanımlamaya ilişkin veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ve iki bölümden oluşan anket yöntemi ile elde edilmiştir. Veri toplama aracı, katılımcıların demografik özelikleri içeren 15soru, çalışanların çalışma ortamında risk algılarını belirlemeye ilişkin 23 soru olmak üzere toplam 38 sorudan oluşturulmuştur. Risk algılarını belirlemeye ilişkin bölüm kendi içinde 3 alt boyutta ele alınmıştır. Araştırmanın istatistik değerlendirmelerinde SBSS 15,0 Versiyonu kullanılmış tanımlayıcı yöntemlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların çoğunun merkez laboratuvarlarında, önlisans mezunu laborant olarak çalıştığı, yaş aralığı 40-49, meslekte çalışma süresi 17 yıl ve üzeri, birimlerde çalışma süresi 0-5 yıl olduğu, büyük bir kısmını kadın ve evli çalışanların oluşturduğu, çoğu işlerini isteyerek seçip şimdi de memnun olduğu saptanmıştır. Karşılaştıkları sağlık sorunu en fazla alt ekstremitelerde ağrıdır. En yüksek oranda bireysel risk algısı alt boyutu (ort:3,28±0,625)saptanmıştır. Katılımcıların risk algılarının demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği, bireysel risk algısı alt boyutu ile görev-ünvan ve medeni durum arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p< 0,05). Yine mesleksel risk algısı alt boyutu ile birimde çalışma süresi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmıştır (p< 0,05).Buna karşılık cinsiyetleri, yaşları, çalıştıkları birim, eğitimleri, meslekte çalışma sürelerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is planned as a portrayal, to assess the observations of the hospital laboratory staff, on the risk factors perception of their work environment. The research area consists of laboratory staff (N = 330) working in a University Hospital located at the European side of Istanbul. Prior to sample selection, full area was taken into the scope of the research and the input data is compiled from the 234 laboratory staff who volunteered to participate the study (n = 234). The input data, for assessing the perception of the working environment risk, is derived by two section survey developed by the researcher. Data collection tool has 38 questions that 15of them are related with the participant's demografic background and the rest 23 questions include participant's risk perception in their working environment Additionally, risk perception group is also divided into 3 sub-groups. SBSS 15.0 version is used to evaluate the statistics data and descriptive methods are utilized. According to the results of the research, most of the participants are between ages of 40 - 49, working in the central laboratory as laborants, graduated from two year high education schools. They have an experience of 17 years and only working in their existing positions less than 5 years. Most of them are women, married, most of them have willingly chosen this profession and are satisfied with their decision. Most of their health problems are realted with the lower extremity pain. A big percentage of them have faced verbal attacks. Their biggest percentage of risk perception is individual sub dimension (ort:3,28±0,625)The risk perception varies according to demographic characteristics. There is a significant statistical difference between the risk perception at individual sub dimensions, marital status, job title. (p< 0,05). Another significant statistical difference is found between, risk perception at occupational sub dimension, division of the laboratory, operating time of the unit. (p< 0,05). In contrary any significant difference has been found between the risk perception and the remaining variables.