İşletmelerde takım ruhu yaratılmasında duygusal zekânın önemi ve bu süreçte kurum içi halkla ilişkiler çalışmalarının rolü
The importance of emotional intelligence in creation of team spirit in business administrations and the role of internal public relations activi̇ties in this process
  1. Tez No: 356539
  2. Yazar: EVGENİA LHASARUNOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY BAŞOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Takım çalışması, duygusal zekâ, çalışanlarda duygusal zekâ, kurum içi halkla ilişkiler çalışmaları, Team Work, Emotional Intelligence, Emotional Intelligence on Employees, Internal Public Relations Activities
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Günümüzde serbest piyasa ekonomisinin temelinde var olan rekabetinin birinci unsuru, Toplam Kalite Yönetimidir. Toplam Kalite Yönetimin temeli; çeşitli faaliyetleri gerçekleşirken farklı bilgi ve becerilerini bir arada toplayarak değerlendirmesi, onları en etkili biçimde kullanması, yani ortak hedeflere ulaşmada bilgi, zekâ, duygu ve görgü birlikteliği yaratmaktır. Böylesi bir örgütte parasal sermaye kadar insan sermayesi de önemlidir. Sermayelerin kullanımı bir birinden bağımsız değildir. Tüm yönetim hesaplarında bir niteliksiz, bir niteliği ortadan götürür. Etkin bir yönetim, nitelikli ve etkili çözüm üreterek yapının sürekli iyileşme ve gelişmesi anlamını içerir. Bu stratejilerin en tepesinde insan odaklılık durduğundan, şirket içi ilk unsur takım çalışmasıdır. Bu yüzden takımlar Toplam kalite yönetimi felsefesinin en vazgeçilmez araçlarındandır. Takım çalışmadan yararlanan işletmelerin temel amaçlarında biri de takımı yüksek performansta tutabilmektir. Takım ruhu yaratılmasında bireyin duygusal zekâ seviye yüksekliği çok önem taşımaktadır. Kendi duygularını ifade edebilme, empati, bağımsızlık, uyum sağlayabilme, bireylerarası sorun çözebilme, iletişim gibi duygusal zeka niteliklerine sahip olan bireyler takıma yarar sağlamakla birlikte işletmede takım ruhu ve birlik oluştururlar. Yönetim ve üretimde yalnızca bilişsel zekâ yeterli değildir. Duygusal zekâ da en az onun kadar önem taşımaktadır. Buradan hareketle bu tez çalışmasında; işletmede takım ruhu yaratılmasında duygusal zekânın önemi ile bu süreçteki kurum içi halkla ilişkiler çalışmaların rolü ele alınarak araştırılmıştır. Bu doğrultuda araştırma üretim ve ticaret işletmesinde (ELDOR) takım çalışması ve duygusal zekâ yetkinliklerin önemi, onları geliştirme çalışmaları araştırılmış ve kurumsal yapı içinde bu konuların üzerine bir analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Total Quality Management is the first element of competitiveness on the basis of the free market economy that exists today. Total Quality Management can be summarized as a management system for a customer-focused organization that involves all combinations of different knowledge and skills assessment and using them most effectively. It uses strategy, data and effective communications to integrate the quality discipline into the culture and activities of the organization. Human capital like the financial capital is also important in such organizations. The use of capital is not independent from one another. It all management accounts unqualified can take away an attribute. Effective management is meaning qualified and effective producing of solutions and continuous improvement and development of structure. The top of that strategy is human, that is why teamwork is on the first side inside the organization. So in the philosophy of total quality management teams is one of the most indispensable tools. The main purpose of teamwork organization which benefits from the team is to keep high performance of that. The level of emotional intelligence of person is very important for creation the team spirit. The person who has such emotional intelligence qualities like being able to express emotions, empathy, independence, adaptability, capability to solve interpersonal problems and communication, can provide benefits for team and also can create team spirit and unity for organization. Only intelligence quality is not enough for management and production. Emotional intelligence is at least as important as intelligence quality. The aim of this research is to examine the importance of emotional intelligence in creation of team spirit in business administrations and the role of internal public relations activities at this process. Therefore, the importance of team work and competencies of emotional intelligence, the programs for developing them in ELDOR Corporation was described in detail and also analysis on these concepts in corporate structure was conducted.