Bayanların sütyen tercihleri ve yaşadıkları sorunlar
Ladies bra preferences and problems faced
  1. Tez No: 356664
  2. Yazar: SENNUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. NEDİME SEVİL KIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim, İç Giyim, Sütyen, Sütyen Ölçüleri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, bayanların sütyen alırken dikkat ettikleri unsurlar ve sütyen kullanımında yaşadıkları sorunları ortaya koymaktır. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Evrenini, Ankara ili, Çankaya ilçesinin oluşturduğu araştırmanın; örneklemi random yöntemiyle belirlenmiştir. Örneklemi Ankara ili Çankaya ilçesinde ikamet eden 370 kadın oluşturmaktadır. Araştırma verileri dereceli soruların yer aldığı anket yoluyla elde edilmiştir. Anketin geliştirilmesinde uzman görüşünden ve deneme uygulamalarından yararlanılmıştır. Anket önce pilot gruba uygulanarak geçerliği hesaplanmıştır. Anketteki soruların geçerliği 0.77 olarak bulunmuştur. Bu değer anketin geçerli olduğunu gösterdiği için ayrıca güvenirlik değeri hesaplanmamıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere ait sayısal değerler ve yüzdelikler, SPSS 16.0 programında istatistiksel analiz yapılarak hesaplanmıştır. Ayrıca kadınların yaş, kilo, meslek grubu, medeni durum, vücut tipleri dağılımı ile sütyen çeşitleri, tercih edilen kumaş çeşitleri, uygun sütyen seçiminde karşılaşılan sorunlar ve yaşanılan sağlık sorunları arasında istatistiksel ilişkinin ölçülmesi için X2 (Kay kare) ilişki analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları P < 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda örneklem grubunun çoğununun 18-23 yaş, 1,55- 1,65 boy arasında ve genellikle kum saati vücut tipi ve dikdörtgen vücut tipine sahip oldukları görülmüştür. Meslek grubu dağılımlarına bakıldığında ise çoğunluğun öğrenci ve çalışan bayanlardan oluştuğu görülmektedir. Bayanların çoğunluğunun 85- B beden sütyen kullandıkları görülmüştür. Bunun yanı sıra tüm beden numaraları karşılaştırıldığında B kap sütyenin en fazla tercih edildiği görülmüştür. Yaş, kilo, vücut tipleri, meslek grupları ve medeni durumlar gibi demografik bulgular ile sütyen çeşitleri, sütyen seçiminde karşılaşılan sorunlar ve yaşanılan sağlık sorunları gibi genel bulgular arasında anlamlı ilişkilere rastlanmıştır. Vücut özelliğine göre kullanılan sütyen çeşitleri paralellik göstermektedir. Armut vücuda sahip bayanlar maximizer sütyenleri tercih ederken, oval tip vücuda sahip bayanların minimizer sütyen kullandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca yanlış sütyen kullanımının boyun, sırt ağrılarına neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, when ladies take care of their elements bra and problems that are experienced in the use of bra to reveal. In the study, descriptive method is used. The study's population is Ankara province and the Çankaya county. The sample was determined by random method. The sample created by 370 women who residing in Çankaya, Ankara. Research data were collected through a questionnaire. In developing of the guestionnaire, the expert opinion and piloting application were used. First, questionnaire applying to the pilot group and the validity was calculated. Validity of the questions in the questionnaire was 0.77. Because of, this shows that the value of the questionnaire available, reliability values are also not calculated. In research result, the data's numerical values and percentages, has been calculated statistical analysis program by SPSS 16.0. Also X2 (chi sguare) was used to analyze the relationship because of woman's age, weight, profession, marital status, body topes whit the distribution of bra types, preferred fabrics, suitable bra in the selection of problems encountered and experienced health problems among the statistical relationship for measuring.