Kuran-ı Kerim'de yer alan surelerdeki coğrafya ile ilgili terimler ve olaylar
Geographi̇c teminology and places taking place in the verses of Kur'an-i Keri̇m
- Tez No: 356665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Din, Geography, Religion
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Kur'an-ı Kerim, Coğrafi Terimler, Coğrafi Yerler, Geography, Quran, Terminology of Geography, Geographic Places
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kuran-ı Kerim'de yer alan coğrafi terimleri ve olayları incelemektir. Kuran-ı Kerim amaç olarak dört meseleyi ortaya koymuştur. Bunlar; tevhit, ahiret, nübüvvet ve ibadettir. Her konuyu öncelikli olarak bu amaçlar doğrultusunda ele almış, diğer noktalar ikinci plana gerilemiştir. Ancak buna rağmen, Kuran-ı Kerim'de coğrafi yerler ve olaylarla ilgili birçok meseleye temas etmiştir. Bazen eski kavimlerin yaşadığı yerlere işaret etmiş, bazen de konunun akışı içinde coğrafi meselelere doğrudan atıfta bulunmuştur. Yukarıda bahsi geçen amaçlar birinci dereceden maksat olmakla beraber, önemli ayrıntılar da vermiştir. Bunun yanında Kuran-ı Kerim, kendisine inananları da araştırmalara sevk etmiştir. Çünkü bazen içeriğinden kapalı şekilde bahsettiği bir konu bilim adamlarınca anlaşılmak için detaylı araştırmanın konusu olduğu olmuştur. Bunun yanında İslam'da farz olan namaz ve hac ibadetleri de coğrafi araştırmalarda itici bir güç olmuştur. Kuran-ı Kerim'in dört amacından biri olan ibadetin de şart kılınmış şekilleri vardır. Örneğin namaz için kıble yönü, hac için de Mekke'ye yolculuk gerekmektedir. Bu iki olgunun itici gücüyle hem kıble tayini konusunda coğrafi araştırmalar yapılmış hem de hac yollarını tanımak için coğrafi bilgiler toplanmıştır. Bir de buna Kuran-ı Kerim'de geçen yerlerin araştırılması isteği eklenince Kuran-ı Kerim temelli önemli ölçüde coğrafi literatür husule gelmiştir. Bu araştırmada da Kuran-ı Kerim'in işaret ettiği bu yönler ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to look into geographic terminology and places in the holy book Quran. There are four main purposes followed in Quran: The uniqueness of the God, the eternal life after death, prophethood worshipping. Every topic in Quran is handled fort he purpose of these items at first, and the other purposes came in periphery. However, it mentioned many topics related to geography in it. It sometimes pointed to the places where the old peoples lived and sometimes directly referred to the geographic topics. The main purposes are always followed but it gave many details about geography. In addition to these, Quran directed the followers to many investigations. Because a topic which mentioned indirectly in Quran became a part of scientific study done by scientists in order to understand the very natüre of the topic.Moreover, five-time prayer a day and pilgrimage urged people to do more research. In order to find qiblah direction and in order to go on a pilgrimage, muslim scholars dealt with geography very much. Another urging factor is finding out about the places mentioned in Quran, so the scholars did substential research about the places and terminology mentioned in Quran.