Göç konularının öğretiminde kullanılan yöntem-tekniklere ilişkin coğrafya öğretmenlerinin görüşleri: Ankara örneği
The views of geography teachers related to migration issues used in method and teaching techniques
  1. Tez No: 356666
  2. Yazar: GÜLDEN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Yöntem-Teknik, Eğitim, Coğrafya Eğitimi, Migration, Methods-Techniques, Education, Geogrophy Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Geçmişten günümüze etkili olan ve izler bırakan göç olgusu, bireyler ve toplumlar üzerinde büyük önem taşımaktadır. Coğrafya derslerinin içeriğinde yer alan göç konusu, öğrenme-öğretme sürecinde hangi amaçla, hangi içerikle ve ne kadar öğretildiği, yeni kuşaklara aktarılması açısından önemli bir konudur. Bu sebeple bu araştırmanın amacı; Coğrafya öğretmenlerinin göç konularının öğretiminde kullandıkları yöntem-teknik ve davranışlara ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma betimsel desenli bir araştırma olup, veri toplamak amacıyla; beşli likert tipinde anket geliştirilmiştir. Anket çalışması Ankara il merkezinde görev yapan 73 Coğrafya öğretmenine uygulanmıştır. Coğrafya öğretmenlerinin göç konularının öğretiminde kullandıkları yöntem ve teknikleri içeren ifadelerin verileri, frekans ve yüzde dağlımı tabloları ile belirlenip yorumlanmıştır. Verilerin analizi yapılırken önce her ifadenin betimsel verileri analiz edilmiş daha sonra cinsiyet, kıdem, mezun olunan fakülte ve görev yapılan lise bağımsız değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar aranmıştır Araştırma grubundan toplanan verilerin analizi için SPSS 17.0 (Statistical Parckages for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; Coğrafya öğretmenlerinin göç konularının öğretiminde kullandıkları yöntem-teknik ve davranışlara ilişkin görüşlerinde, cinsiyete, kıdeme, mezun olunan fakülteye ve görev yapılan lise türüne göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Coğrafya öğretmenlerinin görev yaptıkları lise türleri arasında, Coğrafya öğretim programında göç konularına uygun yöntem-teknik belirlemeyi kısıtlaması ve farklı yöntem-tekniklerin kullanılamaması ve ders saati süresinin yetersizliği konularında önemli farklılıklar bulunmuştur. Fen-edebiyat mezunu olan Coğrafya öğretmenlerinin, eğitim fakültesi mezunu olan Coğrafya öğretmenlerine göre yöntem-teknik kullanımında öğrencilerin bireysel farklıklarına daha dikkat ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Coğrafya öğretmenleri göç konularının öğretiminde drama yöntemini ve öykü oluşturma tekniğini çok az kullanırken problem çözme yöntemini her zaman kullanmaktadırlar. Beyin fırtınası tekniği, soru cevap ve örnek olay yöntemlerini ise çoğu zaman tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
The fact of migration which is effective and leaves traces from past to today has got a great importance on individuals and communities. The issue of migration in the context of geography courses, in teaching-learning process in which purpose, in which content is taught and how much is learned and in terms of transferring them to the new generation is an important issue. For this reason, the purpose of this research is to determine the views of geography teachers related to migration ıssues used in method and teaching techniques. This research is a descriptive patterned research, and to collect data; five-point Likert-type questionnaire was developed. The study of questionnaire was applied to 73 geography teachers working in the province of Ankara. The views of geography teachers related to migration ıssues used in method and teaching techniques were determined by frequency and percentage tables and interpreted. While making the analysis of data, firstly every expression data were analyzed descriptively then gender, seniority, graduated faculty and worked in high school according to independent variables, significant differences have been sought. For the analysis of the data collected from the research group SPSS 17.0 (Statistical Parckages for Social Sciences) software package was used. According to the results of this research; in the views of geography teachers related to migration ıssues used in method and teaching techniques, ıt was found significant differences have been sought according to gender, seniority, graduated faculty and worked in high school. Among the types of high school in which geography teachers work, the limitation of determining techniques in the geography curriculum that is suitable for immigration issues and unavailability of different methods, techniques, ıt was found considerable differences in the areas of lesson hour deficiency. Geography teacher who is graduated of science and literature has more attention to students' individual differences in the use of methods, techniques than geography teachers who graduated from the faculty of education. While geography teachers use drama and story-building techniques in the teaching of migration very few, they use always problem solving methods. They prefer to use often brainstorming technique, questions and answers and also the methods of sample case.