Ortaöğretimde beslenmeye yönelik bilgilerin bağlam temelli öğrenme düzeyine etkisi ve uygulanma oranları
The effect of context-based learning level information for feeding in secondary education and the implementation rates
- Tez No: 356701
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ESER ELÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bağlam Temelli Öğrenme, Sağlıklı Beslenme, Canlıların Temel Bileşenleri, Spor, Alışkanlı, Context-based learning, Healthy nutrition, Basic components of living things, Sports, Habit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı; 9. sınıf Biyoloji dersindeki Canlıların Temel Bileşenleri (CTB) konusundaki beslenmeye yönelik bilgilerin Bağlam Temelli Öğretilme düzeyinin belirlenmesi, öğrencilerin beslenmeye dair öğrendikleri bilgileri yaşamlarında uygulama oranlarının araştırılması ve beslenme alışkanlıklarının başarılarına etkisinin tespit edilmesidir. Araştırmada sağlıklı yaşama yönelik önerilere de yer verilmiştir. Çalışma için geliştirilen anketteki, Müfredat ve Bağlam Temelli Öğrenmeye yönelik başarı testlerinin güvenirlilik ve geçerlilik çalışmaları 2012-2013 eğitim-öğretim yılı Bahar Dönemi'nde Özel Ceceli Anadolu Lisesinde (ÖCAL) 43 öğrenciye pilot uygulama olarak yapılmıştır. Yapılan analiz işlemleri sonucunda testler yeniden düzenlenmiş, Müfredat ve Bağlam Testleri uygulama için hazır hale getirilerek 253 kişilik Özel Anlam Sağlık Meslek Lisesinde (ÖASML) uygulanmıştır. Araştırmada Betimsel Model kullanılmıştır. Sınıfların denkliğinin ölçülmesi için Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi (MDYT) ve arkasından alışkanlık sorularıyla birlikte Müfredat ve Bağlam Testleri uygulanmıştır. Müfredat ve Bağlam Testlerinin geçerlik ve güvenirliği için yapılan ön uygulamadan elde edilen veriler Excel 7 programına aktarılmış ve testlerin diğer analizi işlemlerinde SPSS 17.00 programı kullanılmıştır. SPSS 17.00 programı ile yüzde ve kişi sayısı dağılımları, Shapiro-Wilk ve Kolmogorov-Smirnov Normallik analiz testleri, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler için homojen dağılımlı gruplarda Bağımsız Gruplar t-Testi, homojen dağılım olmayan gruplarda ise Mann-Whitney U Testiyle ve Wilcoxon Testi, çeşitli değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki kare ve Tek Değişkenli Varyans Analizi testleri kullanılmıştır. Bulgulara göre plot uygulamanın yapıldığı okulun Müfredat ve Bağlam testlerindeki başarısı ve Canlıların Temel Bileşenleri konusunda beslenmeye yönelik bilgilerin Bağlam Temelli öğrenilme oranı ÖASML'e göre fazla olduğu bulunmuştur. ÖASML'de kız öğrencilerin testlerdeki başarı oranları fazladır ve istatistiksel yönden anlamlıdır. Öğrencilerin SBS başarısına göre Bağlam testi puanları da anlamlı olarak yüksektir. Okul dışı ders takviyesi alıp almamaları öğrencilerin yapılan testlerdeki başarılarını etkilememiştir. Beden kitle indeksine göre öğrencilerin %71,6'sı normal kilodadır. Öğrenciler arasında kilolu veya zayıf olmanın uygulanan testler, SBS ve biyoloji karne notları yönünden başarıya etki etmediği görülmüştür. CTB konusu işlendikten sonra beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen öğrencilerin testlerdeki başarısı diğerlerine göre fazladır, ama istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmamıştır. Beslenme öğünlerini atlamaları durumunun akademik başarılarını etkilemediği anlaşılmıştır. Öğrenciler kalıtsal yatkınlıklarına göre beslenmelerine dikkat etmemektedirler ve çoğunluğu (%60,2) fast-food tarzı beslenmeyi tercih etmişlerdir. Büyük bir kısmı okullarında obezite ve sağlıklı yaşama yönelik çalışmalar yapıldığını söylemişlerdir. Genel olarak öğrenciler CTB konusuna dair bilgilerini Bağlam Temelli öğrenebilmekte ama bu bilgileri yaşamlarında beslenme alışkanlıklarına yeteri kadar yansıtamamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the level of context-based learning on the subject of Basic Components of Living Organisms (BCLO) in students taking 9th grade level biology courses and to investigate the rate in which students apply what they learn on the subject of nutrition and the success of dietary habits of students. The present research also includes suggestions regarding healthy living. The reliability and validity of the questionnaire developed for the study were determined through curriculum and context-based success tests which were performed on spring semester 2012- 2013, on 43 students from Özel Ceceli Anadolu Lisesi (ÖCAL). The questions, which, need to be omitted, were determined upon performed analyses. Later, curriculum and context tests were applied on a group of 253 students that are studying in Özel Anlam Sağlık Meslek Lisesi (ÖASML). The present study utilizes descriptive model. In order to assess the equivalence between classes, Logical Reasoning Ability Test (LRAT) was performed, followed by Curriculum and Context tests. The data acquired from validity and reliability tests were analyzed by Excel 7 software. SPSS 17.00 was utilized for analysis of results of tests performed on classes. Shapiro-Wilk and Kolmogorov-Smirnov Normality analysis tests were used for distribution of percentage and number of persons; Independent groups T-tests were used for homogenously distributed independent samples; Mann-Whitney U and Wilcoxon Tests were used for comparison non-homogenous groups; and Chi square and single variable Variance Analysis were performed for comparison of various variables. According to the results, the levels of success in Curriculum and context test and effect of level of context based learning on Basic Components of Living Organisms on nutritive knowledge was higher in pilot group, compared to ÖASML. The success levels of female students were higher in ÖASML in a statistically significant way. The Context test scores were also in relation with the students SBS scores. Whether the students received extracurricular supporting courses were statistically irrelevant. According to BMI results, 71,6% of the students was of normal weight. There were no statistical significant difference between obese and normal weight students in regard to end-of-term scores in biology. Students who stated that their eating habits have changed after BCLO course performed more successfully on tests, although in a statistically non-significant manner. There were no relations between academic success and skipping meals. According to the results students do not pay attention to healthy living and 60,2% of them preferred fast-food type of nutrition. A significant percentage of the students have stated that their schools thought on subjects of obesity and healthy living. Generally students were able to learn subject of BCLO in a context based fashion, yet this did not reflect on their dietary habits.