Blog yoluyla öğretilen epigenetik konusunun öz düzenleme becerisi üzerine etkisi
Subject taught by blog epigenetic skill effects of self-regulation
- Tez No: 356700
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ESER ELÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öz düzenleme, biliş üstü öz düzenleme, blog, epigenetik, self-regulation, super-cognitive self-regulation, blog, epigenetics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 380
Özet
Bu çalışmanın amacı, biyoloji öğretmen adaylarının biliş üstü öz düzenleme ve davranış açısından kendi öğrenme süreçlerine aktif olarak katılma becerilerini araştırmaktır. Öz düzenleme yapabilen öğretmen adaylarının kendi çabalarıyla öğrenebilecekleri ve öğretebilecekleri düşünülmektedir. Bu çalışmayla az bilinen Epigenetik konusunun öz düzenlemeye dayalı blog uygulamasıyla işlenmesinin Biyoloji öğretmen adaylarının öz düzenleme becerileri ve başarıları üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma, tek gruplu ön test-son test araştırma deseni olarak düzenlenmiştir. Araştırma kapsamında, uzman görüşleri doğrultusunda Epigenetik konusuyla ilgili altı makaleden oluşan öz düzenlemeye uygun bir blog ortamı hazırlanmıştır. . Araştırmada öğrencilerin biyoloji öz düzenleme becerilerini tespit etmek için 'Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Ölçeği'; Epigenetik konusundaki görüşlerini almak için 'Epigenetikle İlgili Görüş Anketi'; blog yoluyla öğretimle ilgili görüşlerini almak için 'Blog Yoluyla Öğretimle İlgili Görüş Anketi'; Epigenetik konusundaki bilgi seviyelerini tespit etmek için 'Epigenetik Bilgi Testi' kullanılmıştır. Epigenetik Bilgi Testi'nin geçerlik ve güvenirlik analizi için 2012-2013 eğitim-öğretim yılı Güz Dönemi'nde pilot uygulama yapılmış, başarı testi blogla örtüşecek şekilde hazırlanmıştır. Öğretmen adaylarının öz düzenleme becerilerini geliştirebilmek için blog süresince dolduracakları Çalışma Zamanını Kontrol Formu hazırlanmıştır. Uygulama grubu olarak Biyoloji Öğretmenliği 1. sınıf (N=29) ve 4. sınıf (N=20) öğrencileri seçilmiştir. Gruplara ön test olarak 'Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Ölçeği' uygulandıktan sonra 3 hafta süreyle Epigenetikle ilgili olarak hazırlanan altı makale belirli aralıklarla blogta yayınlanmıştır. Öğretmen adaylarının bu üç hafta içinde yazıları okumaları, yorum yapmaları ve Çalışma Zamanını Kontrol Formunu doldurmaları istenmiştir. Son test olarak da 'Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Ölçeği', 'Epigenetik Bilgi Testi', 'Epigenetikle İlgili Görüş Anketi', 'Blog Yoluyla Öğretimle ile İlgili Görüş Anketi' uygulanmıştır. Gruplara uygulanan ön test ve son test verilerinin analiz işlemleri için SPSS 17'de yüzde ve frekans dağılımı, Kolmogrov Smirnov Testi, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler için T-Testi (Independent Samples T- Test), İlişkili Örneklemler için T- Testi (Paired Samples T-Test), Tek Faktörlü ANOVA, Mann Whitney U- Testi, Kruskal Wallis H- Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Biyoloji öğretmen adaylarının Çalışma Zamanı Kontrol Formu doldurma durumu ve bloga yaptıkları yorum sayısı; öz düzenleme/ biliş üstü öz düzenleme becerileri ve Epigenetik konusundaki başarıları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Epigenetikle İlgili Görüş Anketi ve Blogla Ders İşlemeyle İlgili Görüş Anketi sonucunda öğretmen adaylarının Epigenetik konusuyla ve blog uygulamasıyla ilgili olumlu düşünceleri olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the levels of super-cognitive self-regulation and behavior in candidate biology teachers and actively contributing in their own learning processes. The teacher-candidates who can perform self-regulation are thought to be able learn and teach by themselves. This study investigates the effect of selfregulation skills and success of candidate teachers of biology on learning the lesserknown subject of epigenetics. The research was designed in a single group and with a pre-test. For research purposes, a blog page was prepared on the subject of epigenetics in the light of expert opinions and 6 scientific articles related to the subject. On the present study,“Scale for Motivational Strategies in Learning”was used to assess self-regulation skills“; ”Scale on Opinions Related to Epigenetics“ was used to get subjects opinions on epigenetics; ”Questionnaire on blog based teaching“ was used to get student's opinions on learning by using blogs; ”Epigenetics knowledge test“ was used to determine the subjects level of knowledge on epigenetics. For analysis of reliability and validity of Epigenetics knowledge test, a pilot study was performed on fall semester 2012-2013 term and success tests were prepared in accordance with the blog. In order to improve the self-regulation, candidate-teachers were provided with a study-duration control chart. Subjects were selected from first grade students (N=29) and fourth grade students (N=20). Following ”Scale for Motivational Strategies in Learning“ pre-test, 6 scientific articles were published on the blog through the duration of 3 weeks. Candidate-teachers were asked to read and interpret the blog and keep records on the ”Study duration control form“. Lastly, ”Scale on Opinions Related to Epigenetics“; ”Questionnaire on blog based teaching“; ”Epigenetics knowledge test“ were performed. The results of the pre-tests end test questionnaires were assessed via SPSS 17 for percentage and frequency, Kolmogorov-Smirnov tests were used for distribution of percentage and number of persons; independent sample T-tests were used for idependent samples; paired sample T-tests, one-way ANOVA, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis H-test Wilcoxon Tests were utilized for dependant samples. The results of ”Study duration control form“ and the amount of comments on the blog by each student, have yielded no statistically significant difference regarding selfregulation/ super-cognitive self-regulation skills in learning epigenetics. ”Scale on Opinions Related to Epigenetics“ and ”Questionnaire on blog based teaching" has revealed that candidate-teachers had positive opinions on subject of epigenetics and use of blogs.