Alternatif tedavi yöntemleri içerisinde kullanılan görsel sanatların kemoterapi alan hastaların kaygı düzeylerine etkisi
The effects of visual arts as an alternative treatment method on the rehabilitation of cancer patients treated with chemotherapy
- Tez No: 356702
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ÇAKMAKOĞLU KURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, görsel sanatlar tedavi, kanser, kemoterapi, kaygı (anksiyete), Art, treatment with visual arts, cancer, chemotherapy, anxiety
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Araştırma, kemoterapi tedavisi alan kanser hastalarının kaygısını dengelemek amacıyla yapıldı. Bu bağlamda alternatif tedavi yöntemleri arasında kullanılan görsel sanatlar terapisi yapıldı. Araştırmanın evreni, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'ne bağlı olarak hizmet veren, Gündüz Kemoterapi Ünitesinde psikolog gözetiminde tedavi gören kanser hastalarıdır. Araştırmanın örneklemini ise, bu hastalar içerisinden gönüllülük esasına dayalı olarak belirlenmiş 20 hasta oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde durumluluk–süreklilik kaygı envanteri kullanıldı. Bu verilerin istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla Wilcoxon testi kullanıldı. Analizlerin sonuçları aritmetik ortalama (x) ve p (anlamlılık) değerlerine dayalı olarak yorumlandı. Verilerin yorumlama aşmasında, uzman psikolog görüşünden yararlanıldı. Araştırma sonucunda; Uygulanan çalışma, kemoterapi alan kanser hastalarının durumluk ve süreklilik kaygısının dengelemesinde yararlı oldu. Uygulanan çalışma, hastaların durumluk kaygı ortalamasında önemli bir azalmaya neden olurken; sürekli kaygı oranında da istatiksel bir azalma oldu. Bunun sebebi sürekli kaygının dengelenmesinde psikoterapi ve bazen de ilaç tedavisine gereksinim duyulmasıdır. Durumluk ve süreklilik kaygı arasındaki ilişkiden dolayı, durumluk kaygıdaki azalma sürekli kaygıyı da etkiledi. Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted with the aim of rehabilitating cancer patients. For this aim, visual art studies were applied as an alternative treatment method.The research universe consists of cancer patients being treated under the control of a psychologist in morning chemotheraphy unit in Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hospital oncology Department. The research samples consist of 20 patients identified on a voluntary basis among the whole patients in this department. state-trait anxieyt inventory was used to obtain the data. Wilcoxon test was used to determine whether the data shows meaningful statistical difference or not. The results obtained were analysed using arithmetic average (x) and p (significance level) scores , the analysis process was conducted with expert opinions. In this research it was found that; This study helped cancer patients who were treated with chemotherapy to balance state-trait anxieyt. This study helped to decrease both the state-trait anxieyt and continual anxiety of patients. The reason for this is the necessity of the application of medication and psychotherapy to balance continual anxiety. Because of the relationship between the state-trait anxieyt and continual anxiety, the decrease in the state-trait anxieyt affected the continual anxiety. What is more, on the basis of the problems arising as a result of this study, suggestions that are put forward by the researcher are also in this study.