Coğrafi bilgi sistemlerinin lise coğrafya derslerinde kullanılması
The usage of geographical information systems in high school geography lessons
  1. Tez No: 356703
  2. Yazar: SİBEL ÖNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Coğrafi Bilgi Teknolojileri, Geography Teaching, Geographical Information Systems, Geographical Information Technologies
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde kullanılan mekânsal teknolojiler, yeryüzünde meydana gelen doğal ve beşeri olayların yeniden yorumlanmasını sağlamıştır. Bu mekânsal teknolojiler günümüzde gelişmiş birçok ülke tarafından etkin olarak kullanılmaktadır. Yeryüzünde meydana gelen coğrafi olayların analizinin yapılmasını sağlayan Coğrafi Bilgi Sistemleri ABD gibi ülkelerde ilköğretimden başlayarak coğrafya derslerinde kullanılmaya başlamaktadır. Ancak bizim ülkemizde bu sistem 2005 yılında yeni Coğrafya Öğretim Programında yerini almış ve tam anlamıyla kullanılamamaktadır. Ülkemizde üniversite düzeyinde yeni yeni CBS' ye gereken önem verilmeye başlamış ancak önceden mezun olmuş ortaöğretim coğrafya öğretmenleri bu konu hakkında tam olarak bir bilgiye sahip değildir. Coğrafya öğretmenlerine CBS' yi nasıl kullanabilecekleri öğretilirken bir yandan da derslere nasıl adapte edebilecekleri konularında yardımcı olunması gerekmektedir. Bununla birlikte öğretmenlerin CBS ile ilgili yazılımlara da ihtiyaç duyduklarını söyleyebiliriz. Bu çalışmada CBS' nin ortaöğretim coğrafya ders programında kullanımı, CBS' ye ait temel özellikler, 9, 10 ve 11. sınıflara ait üç adet örnek ders uygulaması bulunmaktadır. CBS uygulamalarında ArcView 9.2 yazılımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The spatial technologies used in this age in which the technology develops rapidly has provided reinterpretation of the natural and human phenomena taking place on earth. These spatial technologies are used effectively by many developed countries nowadays. By starting from primary education Geographical Information Systems, which make the analyses of geographical events on earth possible, are being used in geography lessons in countries like U.S.A. On the other hand in our country this system has taken place in new Geography Curriculum in 2005 but it cannot be applied properly. In our country GIS has just recently started to be given an importance so, already graduated secondary education geography teachers before have not exactly been acknowledged on this topic. While teaching how to use the GIS to the geography teachers, they should also be helped in how to adapt it to the lessons. In addition it can be noted that they need software on GIS. This study includes the use of GIS in the secondary education geography curriculum, basic characteristics of GIS and three sample lesson practices of the 9th, 10th and 11th grades. For GIS applications, ArcView 9.2 software has been used.