Bankalarda örgüt kültürünün metaforlarla analizi: Türkiye Halk Bankası örneği
Analysis of organizational culture in banks through metaphors Türki̇ye Halkbank
  1. Tez No: 356711
  2. Yazar: TÜLAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER SAĞLAM ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Bankalar, Metafor Analizi, Organizational Culture, Banks, Metaphor Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı Tokat ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren Türkiye Halk Bankası'nın örgüt kültürünün bir yöntem olarak metaforlarla analizini gerçekleştirmektir. Bu amaçla söz konusu bankanın Tokat ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren şubelerinde çalışan toplam 67 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Hazırlanan standart açık uçlu görüşme formları kullanılarak katılımcılara örgüt kültürünün özelliklerini benzetmede hangi metaforları neden kullandıkları sorulmuştur. Araştırmada nitel ve nicel yöntem bir arada kullanılmıştır. Çalışmanın nitel kısmında durum çalışması, nicel kısmında betimsel araştırma deseni seçilmiştir. Nitel verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi yapılmış, nicel verilerin analizinde ise içerik analizi ile niceleştirilen verilerin, SPSS20 paket programı yardımı ile frekans ve yüzde dağılımlarına bakılmıştır. Araştırma sonucunda, bankalarda örgüt kültürünün analizinde metafor analizinin bir yöntem olarak kullanılabileceği, çalışanların bankaya ilişkin daha çok olumlu metaforlar kullandıkları, güçlü bir örgüt kültürünün var olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyse the organizational culture of Halkbank through the use of metaphors for the bank, operating in the city and provinces of Tokat. To this end, a total of 67 employees working in city and province branches of the bank aforementioned has been interviewed. Participants having been given a set of open-ended questions in the interview have been asked which metaphors they use for the properties of organizational culture and why they use those metaphors. For qualitative part of the study, a case study has been selected while descriptive research pattern has been preferred as for the quantitave part. Descriptive and content analysis in qualitative data analysis have been performed while only the latter has been performed in the analysis of quantitative data; these two sets of data have been quantified for SPSS20 to evaluate their frequency and percentage distribution. Sconcluively, it has been established that metaphor analysis is safe to be applied as a method in the analysis of organizational culture of the banks, and that employees use positive metaphors related to the bank and there exists a strong sense of organizational culture.