Ortaokul müzik öğretmenlerinin müzik dersine ilişkin görüşleri
Opinions of the secondary school music teachers on the music classes
  1. Tez No: 356710
  2. Yazar: ASLI SARI
  3. Danışmanlar: PROF. ÜLKÜ ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Ortaokul, Müzik Eğitimi, Music, Music Education, Secondary Schools
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada, müzik öğretmenlerinin bulundukları okullarda karşılaştıkları güçlükleri; okul idarelerinin, ailelerin ve öğrencilerin müzik dersine karşı gösterdikleri yaklaşımları; Milli Eğitim Bakanlığı komisyonlarınca belirlenmiş müzik dersinin amaçlarının, müzik öğretmenleri tarafından bu amaçlara ulaşılabilirliği konularında müzik öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu araştırmada, betimsel yöntem içerisinde yer alan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2012-2013 eğitim öğretim yılı içerisinde Ankara ili ortaokullarında görev yapan müzik öğretmenleri; örneklemini ise Altındağ, Keçiören, Çankaya, Mamak, Yenimahalle, Etimesgut ve Sincan ilçelerindeki ortaokullarda görev yapan 67 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma ilk olarak literatür taraması ve yorumlanmasının ardından, ortaokullarda görev yapan 67 müzik öğretmenine uygulanan, eğitimlerini üstlendikleri sınıflardaki müzik dersleri hakkındaki görüşlerini konu alan anket sonuçlarının istatistiksel yorumlanması ile devam etmektedir. Her bir maddenin karşısında ölçülmek istenen davranışın gösterilme sıklığını belirlemek üzere beşli Likert tipi seçenekler verilmiştir. Araştırmanın sonucunda müzik öğretmenlerinin görev yaptıkları okulların büyük bir bölümünde müzik odası ve müzik dersi için gerekli teknolojik donanım ile araç gereçlerin bulunmadığı; okul idaresinin zaman zaman öğretmenleri destekledikleri ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen amaçlara öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun ulaştığı tespit edilmiş ve elde edilen sonuçlara göre belirlenen bazı konularda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to find out and make a statistical analysis of the opinions of the music teachers on the difficulties that they encounter in the secondary schools. The approach of the school administrators, students and parents to the music classes, the purposes of the music classes as determined by the commissions of the Ministry of Education and the feasibility of these purposes for the music teachers. The population of this research which employs the descriptive survey model, consists of the music teachers working in the secondary schools in Ankara, in the school year 2012-2013. The sample consists of 67 music teachers working in the secondary schools in districts of Ankara which are Altındağ, Keçiören, Çankaya, Mamak, Yenimahalle, Etimesgut and Sincan. This resulting account of the research begins with a literature review and continues with the statistical interpretation of the data derived from the results of the poll conducted with the participation of 67 music teachers working in secondary schools. The poll is comprised of statements, which individually express a certain behavior, and there are five options arranged in the form of Likert scale across each statement in the poll, aiming at determining the rate of occurrence of the behavior in question. The results of the research show that most of the schools lack music classrooms, technologic equipments and tools necessary for music teaching, that sometimes school administrators give their support to the music teachers and that most of the teachers reach the goals determined by the Ministry of Education. This study ends with some suggestions to solve some of the above mentioned problems.