Resim-iş eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin, sanatlararası etkileşimin, görsel sanatlar eğitimine etkilerine ilişkin görüşleri: Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi örneği
Views of painting art major students about the effects of interaction between arts on visual arts education: Gazi Üniversitesi Education Faculty example
  1. Tez No: 356712
  2. Yazar: YILDIZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EROL BATIRBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Resim-İş Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Sanatlararası Etkileşim, Arts Education, Visual Arts Education, Interaction between Arts
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, Resim-İş eğitimi (görsel sanatlar eğitimi) alan öğrencilerin, sanatlararası etkileşimin, görsel sanatlar eğitimine olan etkileri konusundaki görüşlerini belirleyebilmektir. Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmada veriler, açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan anket formu ile elde edilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan öğrenciler, 2010-2011 öğretim yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı'nda“Resim, Heykel, Grafik Ana Sanat Dalı”eğitimi alan dördüncü sınıf öğrencileridir (n=74). Araştırma verilerinin analizinde frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( ) değerleri ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları: Öğrencilerin, anketteki, kapalı uçlu soru niteliğindeki 21 maddede yer alan“Sanatlararası Etkileşimin Görsel Sanatlar Eğitimine Etkilerine İlişkin Görüşler”i“3”ve üzeri aritmetik ortalama puanlarıyla onayladıkları görülmektedir. Öğrencilerin, ders programlarında yer almayan (mimari, edebiyat, müzik, sinema gibi) sanat dalları ve“sanatlararası etkileşim”le ilgili daha fazla bilgi ve deneyim kazanmaya ihtiyaç duydukları, bu konularla ilgili bilgi almaya, çalışmalar yapmaya istekli oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin,“bütünlüklü / bütüncül sanat”ı desteklemekle birlikte,“disiplin merkezli sanat anlayışı”nı tamamen reddetmedikleri görülmektedir. Öğrencilerin, 22. Maddede yer alan açık uçlu soruya verdikleri cevaplara göre: Öğrenim gördükleri anasanat ve seçmeli sanat atölye dersleri iv dışında bir sanat dalına ait eserle aynı temada en çok sayıda çalışma yapan öğrenciler, Grafik Anasanat Dalı öğrencileridir. Öğrenim gördükleri anasanat ve seçmeli sanat atölye dersleri dışında bir sanat dalına ait eserle aynı temada en az sayıda çalışma yapan öğrenciler, Heykel Anasanat Dalı öğrencileridir. Öğrencilerin aynı temada çalışma yapmak için en çok tercih ettikleri sanat dalı“Mimari”dir. Öğrencilerin, aynı temada çalışma yapmak için en az tercih ettikleri sanat dalı“Müzik”tir. Öğrencilerin, araştırma anketindeki 11. ve 14. maddeye ait görüşlerinin, öğrenim gördükleri anasanat dallarına göre anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği belirlenmiştir: Grafik Anasanat Dalı ve Heykel Anasanat Dalı öğrencileri,“sanatlararası etkileşim”i, atölye ortamında, gösteri (demonstrasyon) yoluyla öğrenmede,“öğretici'nin yetkinliğini”Resim Anasanat Dalı öğrencilerine oranla daha az önemsemektedirler. Grafik Anasanat Dalı öğrencileri, sinema sanatıyla görsel sanatlar arasındaki etkileşimi öğrenmenin, görsel sanatlar eğitimine olumlu etki edeceği görüşüne, Resim ve Heykel Anasanat Dalı öğrencilerine oranla daha fazla katılmaktadırlar. Bu sonuçlardan yola çıkarak; görsel sanatlar eğitimiyle, sanatlararası etkileşimin artırılmasına ve ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the views of students who are under Painting Education (Visual Arts Education) about the effects of interaction between arts on visual arts education. This research is a descriptive study using scanning model. Research data, consisting of open and closed-ended questions were obtained by questionnaire method. Students who constitute the research group are senior students from“Painting, Sculpture, Graphics Main Art Branch,”, Art Departmant, Gazi Education Faculty Fine Arts Education Departmant (n=74). Analysis of the data frequency (f), percentage (%), mean ( ) values and Kruskal-Wallis H test are used. Results of the Survey: Students in the survey approve closed-ended questions contained in article 21 in the nature of“Views about the effects of Interaction between Arts on Visual Arts Education”with a score of“3”and above arithmetical average ( . It has been shown that students need to gain much more knowledge on art branches (architecture, literature, music, cinema, etc.) that are not included in their cirruculum as well as interaction between arts and are also eager to gain knowledge and pursue studies on these art branches. It is seen that students do not completely refuse“discipline centered art understanding”while supporting“totalitarian art.”According to the answers students have provided for the open-ended question in Article 22: Students who produce the highest number of artwork with a same theme from an art branch that is different from the art branch and the elective art atelier courses they study are Graphic Major Art vi students. Students who produce the lowest number of artwork with a same theme from an art branch that is different from the art branch and the elective art atelier courses they study are Sculptute Major Art students.“Architecture”is the most preferred art major to conduct a study with the same theme.“Music”is the least preferred art major to conduct a study with the same theme. Views of the students on articles 11 and 14 are observed to possess meaningful differences according to the art majors they study: Graphic and Sculpture Major Branch students pay less attention than Painting Major Art Students in learning“interaction between arts”in atelier via demonstration. Graphic Major Art Branch students support the view of learning interaction between arts would affect visual arts education in a positive way than Painting and Sculpture Major Arts students. According to these findings, some proposals about the improvement of the interaction between different branches of art and visual arts education and the future researches about this subject are presented.