Türk resminde ulusal kimlik arayışları: 1930-1950
National identity searchi̇ng in Turkish painting: 1930-1950
  1. Tez No: 356714
  2. Yazar: AHMET MUSA KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEKİN AKENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk resmi, cumhuriyet, sanat, ressam. vi, Turkish painting, republic, art, painter
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mesleki Resim Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Cumhuriyet'in erken dönemlerinden itibaren çağdaşlaşmanın ilk ve en önemli şartlarından biri olarak görülen kültür; sanat politikalarını da etkilemiş, Türk aydınlarını ve sanatçılarını bir 'ulusal kimlik' arayışına yöneltmiştir. Ulusal bir sanat yaratma çabaları bu politikayla birlikte, dönemin hükümeti, aydınları ve sanatçıları tarafından tartışılmış, birbirinden farklı görüşler ortaya konmuştur. Bu araştırmada Cumhuriyet Dönemi siyasi politikalarının etkisiyle oluşan ulusal sanat çabalarının Türk resim sanatına etkileri incelenmiş, iktidarın sanat politikaları çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin niteliği ve dönemin sanat ortamına katkıları ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda; elde edilen bulgulara göre Cumhuriyet Dönemi'nde Batılılaşma hareketleri, halkçılık ilkesi doğrultusunda geniş kitleleri hedef almış, Çağdaş Türk Resmi'nde yöresel ve milli eğilim güçlenmiştir. Ancak Batılı, bireyci bir duyuşla yoğrulmaya çalışılan folklorik ögelerin, çağdaş Türk resminde bir deneme olmaktan öteye geçemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The culture, seen as one of the prerequisites of modernization since the Republican Period, has affected the art policies, and directed the Turkish intellectuals and artists to find a“national identity”. Efforts to build a national art were discussed with this policy by the government, intellectuals and artists of the time; therefore various ideas were presented. In this study, the influences of national art efforts formed by the effects of the Republican Period policies on the Turkish Drawing art are studied. Quality of the events performed within the scope of the art policies of the government, and their contributions to the art environment of the time are also studied. In reference to the results of the research; westernization movement in the republic period aimed at large masses in the direction of the populism princple. Local and national tendency in the Modern Turkish Art gained strength. But we can say that, folkloric elements which have been trying to combined with an individualist and western attitude were not able to go beyond of being a trying in the Modern Turkish Art.