Öğretmenlerin bilişim teknolojilerini kullanmaya yönelik davranışlarının modellenmesi
Modeling and examinig teachers' ICT acceptance
  1. Tez No: 356715
  2. Yazar: ÖMER FARUK URSAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, teknoloji kabul ve kullanımı, öğretmenler için teknoloji kabul ve kullanım modeli, davranışsal niyet, Teachers, technology acceptance and use, a model of teacher technology acceptance, behavioural intention
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Etkili bir teknoloji uyarlama süresince öğretmenlerin bu teknolojileri kullanmaya teşvik eden veya kullanımlarını kısıtlayan faktörleri anlamak, ortaya çıkarmak son derece önemlidir. Bu önem doğrultusunda, öğretmenler tarafından bu tür teknolojilerin kullanımı nasıl değerlendirebiliriz sorusu akıllara gelmektedir. Teknoloji Kabul Modeli (TKM) uygulanarak yapılan bu araştırmanın amacı ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerin öğretimde kullandıkları Bilişim Teknolojilerine yönelik kabul ve kullanım davranışlarını modellemektir. Teknoloji Kabul Modeli (TKM) kapsamında, öğretmenlerin Bilişim Teknolojilerini kabul durumu, algılanan kullanışlılık, algılanan kullanım kolaylığı, kullanıma yönelik tutum ve bazı dış değişkenler ile incelenmiş ve TKM yeniden düzenlenmiştir. Orijinal TKM'ye harici değişkenler eklendiği için mevcut model yenilenerek genişletilmiş ve daha geniş perspektiften bakılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. 2012-2013 öğretim yılında Rize İlinde görev yapan 3658 öğretmen araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 37 madde ve 11 faktörden oluşan Öğretmen Teknoloji Kabul ve Kullanım Ölçeği(Ö-TKKÖ) kullanılmıştır. Bütün evrene ulaşılan araştırmada 2147 öğretmen ölçme aracını eksiksiz bir şekilde doldurmuş ve %80.77 geri dönüş oranı elde edilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde tek değişkenli ve çok değişkenli normallik varsayımları sağlanmış bununla birlikte merkezi eğilim ölçüleri, çok değişkenli istatistiksel tekniklerin yanında yapısal eşitlik modeli ve ilgili gereksinimleri ayrıca ölçüm değişmezliği, çoklu v grup analizleri ve bootsrtapping gibi özel bir takım analiz tekniklerinden IBM SPSS 21 ve IBM AMOS 21 yazılımları kullanılarak yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilen analizi sonucunda; test edilen model öğretmenlerin BT'lerini kullanıma yönelik niyetlerini %76 oranında açıklamıştır. Ek olarak model öğretmenlerin teknoloji kullanıma yönelik tutumlarını %74, algılanan kullanışlılığı %47 ve algılanan kullanım kolaylığının %58'ini açıklamıştır. Bununla birlikte öğretmenlerin teknoloji kullanım niyetlerini en çok etkileyen değişkenin içsel güdülenmeleri, ikinci en önemli değişkenin ise kullanıma yönelik tutum olduğu belirlenmiştir. Davranışa yönelik niyet oluşumunda BT'lerin sağladığı fayda ve işe uygunluğunun önemli yeri vardır. Öğretmenler çalışma tarzı ve yöntemlerine uyumlu olan teknolojileri daha faydalı görüp kullanma eğilimi gösterirler. BT kullanımında gönüllü olan öğretmenlerin bu teknolojileri tam olarak performanslarını arttırdığı veya işlerine fayda sağladığı için kullanmadıkları, (sosyal etki) BT kullanımları çevrelerindeki insanlar tarafından desteklendiğinde teknoloji kullanım niyetlerinde az da olsa bir artış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak uygulamaya ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Teachers' technology acceptance has been seen one of the most critical factors in the integration of information and communication technology (ICT) in education. The purpose of this research is to model and examine teachers ICT acceptance. Technology Acceptance Model (TAM) was the theoretical framework and it was extended by some external variables including anxiety, compatibility, self-efficacy, perceieved enjoyment, facilitation conditions, technological complexity, and subjective norms. As a consequence, teachers ICT acceptance were examined by perceived usefulness, perceived ease of use, attitude toward use, intention to use and the external variables. The research was carried out by causal comparative research design. The target population had consisted of 3658 teachers from Rize, a city of Northern Turkey. Teachers Technology Acceptance and Use Scale (TTAUS) developed by the researcher was used as the data collection tool. The scale consisting 37 items under 11 factors was delivered to the whole population and had 80.77% response rate. IBM SPSS 21 and IBM AMOS 21 were used as the data analysis software. The data analysis consisted of univariate and multivariate normality tests, descriptive statistics, structural equation modeling, measurement invariance, multi group analysis and bootstrapping techniques. Results showed that the proposed model explains 76% of teachers' intention to use ICT, 74% of their attitudes towards ICT use, 47% of their perception about usability of ICT, and 58% of perception of ease of use. Other important results are: intrinsic motivation is the most effective predictor of intention to use; teaching experience is a vii significant moderator of predictability of perception of usefulness; effectiveness of perceived ease of use increases as teachers experience increases. Authority has weakly positive effect on teachers technology use. Another important finding of this research is that elementary teachers perceive ICT requiring too much time. Based on the findings obtained in the study, various practical suggestions were put forward for future research.