Bankalarda yürütülen hizmet içi eğitim programlarında uzaktan eğitimin başarıya etkisi
The effect of distance training on success for in-service training programmes performed in banks
  1. Tez No: 356716
  2. Yazar: EMİNE DİDEM BİBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Eğitim ve Öğretim, Banking, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Hizmet içi Eğitim, Uzaktan Eğitim, SPK Lisanslama Sınavları, Banka Personeli, Bank, In-Service Training, Distance Training, CMB Licensing Exams, Bank Personnel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bankalarda yürütülen hizmet içi eğitim programları sınıf içi ve internet temelli uzaktan eğitimler olarak iki şekilde yürütülmektedir. Sınıf içi eğitim programlarının maliyetli ve özellikle yoğun bir çalışma hayatı içinde olan banka şubelerinde iş gücü kaybına neden olduğu için, Bankalar hizmet içi eğitimlerde son zamanlarda internet temelli uzaktan eğitim sistemlerinden faydalanmaktadırlar. Bu araştırmada, Ağustos 2012 döneminde bir devlet bankasında Sermaye Piyasası Kurumu Lisanslama sınavına zorunlu ve gönüllü olarak katılan ve bu sınavlara hazırlık aşamasında uzaktan eğitim ve sınıf içi eğitim programlarına katılan personelin elde ettikleri başarıların çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Türk Bankacılık Sektörü, örneklemini ise evren içerisindeki X Bankasının Ağustos 2012 döneminde Sermaye Piyasası Kurumu Lisanslama sınavına girmiş tüm personeli oluşturmaktadır. Çalışmada elde edilen bilgiler ışığında; internet tabanlı uzaktan eğitimin akademik başarıya etkisi çeşitli değişkenlere göre değerlendirilerek, Bankalarda yürütülen hizmet içi eğitim programlarında internet tabanlı uzaktan eğitim sistemlerinin kullanımı hakkında bazı eleştiri ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The in-service training programs performed in banks are being carried out in two types which are in-class and internet based trainings. Since the in-class trainings are expensive and they cause loss of workforce in bank branches working intensely, the banks have benefitted from internet based distance training systems in in-service trainings recently. In this research, the success gained by the personnel working in a public bank; who participated to the Capital Markets Board (CMB) Licensing exam obligatory or voluntarily in August 2012 period; and the personnel who participated to the distance training and in-class training programs in the preparatory stage of those exams; was aimed to be reviewed according to various variables. The universe of the research is composed of Turkey Banking Sector and the sample is composed of all personnel of a X Bank in the universe who entered the Capital Markets Board Licensing exam in August 2012 period. In the light of the information achieved from the study, by assessing the effect of internet based distance training on the academic success according to various variables, some comments and recommendations were presented about the usage of internet based distance training systems in in-service training programs carried out in Banks.