360 derece performans değerleme sisteminin örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research of the effects of 360 degree performance evaluation system on organizational commitment
  1. Tez No: 356762
  2. Yazar: HALİL ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme Sistemi, 360 Derece Performans Değerleme Sistemi, Örgütsel Bağlılık, Performance Evaluation Systems, 360 Degree Performance Evaluation System, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı, 360 derece performans değerleme sisteminin, örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. 360 derece performans değerleme sistemi, tek yönetici değerlendirmesi esasına dayanan geleneksel performans değerleme modellerinden farklı olarak çok yönlü değerlendirme ve geribildirimin sağlandığı çağdaş bir uygulamadır. Örgütsel bağlılık ise çalışanların, kurumlarına karşı hissettikleri aidiyet duygusunu ifade etmektedir. Tezin ana konusunu 360 derece performans değerleme sistemi ve örgütsel bağlılık oluşturmaktadır.Bu bağlamda birinci bölümde, performans değerleme sistemi üzerinde durulmuş, ikinci bölümde, 360 derece performans değerleme sistemine ayrıntılı olarak değinilmiştir. Üçüncü bölümde, örgütsel bağlılık konusu ve 360 derece performans değerleme sisteminin örgütsel bağlılıkla ilişkisi anlatılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise 360 derece performans değerleme sisteminin uygulandığı Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü' ndeki 600 çalışan üzerinde yapılan anket çalışmasının yorumları yer almaktadır. Ankette kullanılan 360 derece performans değerleme ölçeği, literatürde genel kabul görmüş olan ve bu sistemi sekiz temel yetenek alanında ölçen sorulardan oluşmaktadır. Örgütsel bağlılık soruları ise Allen ve Meyer tarafından geliştirilen ve üç türde incelenen örgütsel bağlılık ölçeği sorularından alınmıştır.Ortaya çıkan sonuçlar literatür taraması ile elde edilen bilgiler doğrultusunda çeşitli istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek yorumlanmış, 360 derece performans değerleme sisteminin örgütsel bağlılığı arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the 360 degree performance evaluation system to impacts on organizational commitment. The 360 degree performance evaluation system , unlike the traditional performance evaluation mode based on a single supervisor assesment is a contemporary application based on the multiple evaluation and feedbacks. On the other hand, organizational commitment refers to a sense of belongings felt by the employees against the institutions. The 360 degree performance evaluation system and organizational commitment is the fundamental subject of this study.In this context, performance evaluation and performance evaluation system were explained in the first chapter. And the 360 degree performance evaluation system was examined in details in the second chapter. In the third chapter,the organizational commitment and the relation between 360 degree performance evaluation system and organizational commitment were examined. In the fourth and last chapter, there is ranked the comments of questionnaire which is applied on 600 employees in Hatay Provincial Directorate of National Education where the 360 degree performance evaluation system has been applied. The 360 degree performance evaluation scale used in the survey which is generally accepted in the literature consists of the questions which measure this system in the field of eight basic skills. The questions of Organizational Commitment are taken from The Organizational Commitment Scale developed by Allen and Meyer and examined in three types.Outcomes were interpreted with regarding of the data of literature review and it is determined that the 360 degree performance evaluation system raises the organizational commitment.