Mustafa Kutlu'nun Uzun Hikâye adlı hikâye kitabının söz dizimi açısından incelenmesi
Syntax analysis of Uzun Hi̇kaye (Long Story) by Mustafa Kutlu
  1. Tez No: 356773
  2. Yazar: İBRAHİM AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Cümle, cümle çeşitleri, Cümlenin Öğeleri, Mustafa KUTLU, Uzun Hikâye, Syntax, Sentence, Sentence types, Components of Sentence, Mustafa KUTLU, Long Story
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada Mustafa Kutlu'nun“Uzun Hikaye”hikayesinin söz dizimi açısından incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı,“Uzun Hikâye”hikâyesinden hareketle Türkçe söz diziminde cümle çeşitleri, cümle tahlilleri, cümlenin öğeleri ile ilgili özellikleri ortaya koymaktır. Araştırma, dil bilgisinin söz dizimi alanıyla ilgilidir. Konuyu daha ayrıntılı incelemeye tabi tutmak için araştırma, cümle çeşitleri, cümle tahlilleri, cümlenin öğeleri ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada Leylâ Karahan'ın“Türkçede Söz Dizimi”adlı eseri temel çerçeve olarak alınmıştır. Farklı kaynaklar ve hikâyedeki örneklerden hareketle bir sınıflandırma yapılmıştır. Tez, Türk hikâyeciliğin son zamanında üzerinde çok konuşulan ve çeşitli araştırmalara konu olan yazarın kitabından hareketle söz dizimi ile ilgili tespitler yapmayı amaçlayan metin merkezli bir çalışmadır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmayla ilgili kuramsal çerçeve ele alınmış, amacı belirlenmiş; çalışmanın sınırlılıkları ve konuyla ilgili temel terimlerin tanımları verilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın yöntemi açıklanmıştır. Araştırmanın temel kısmı olan üçüncü bölümde ilk önce yazarın hayatı ve hikâyeciliği ile“Uzun Hikâye”adlı eser ele alınmış. Sonra cümle çeşitleri, cümlenin öğeleri, cümle tahlilleri ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Başlıklarla ilgili açıklamalardan sonra hikâyeden örnekler sunulmuş ve örneklerin sonunda sayfa numaraları verilmiştir. Tezin dördüncü bölümü ise sonuç kısmından oluşmakta, bu kısımda araştırmanın bulgularına dayalı olarak elde edilen genel sonuçlara yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise önerilere yer verilmiştir. En sona kaynakça listesi eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
life of the writer and his story writing style and his work called“Uzun Hikaye”(Long Story) have been explained. In addition, sentence types, sentence components and sentence analyses have been studied under different titles. After the explanations about the titles, there are examples from the story and there are page numbers at the end of examples. The fourth part of the thesis consists of the conclusion and in this part, overall conclusions obtained from the findings of research can be seen. In the fifth part, there are suggestions. The last part is the reference list.