Restoration project for Dervişağa Medresesi in Birgi, Ödemiş, İzmir
Dervişağa medresesirestorasyon projesi
- Tez No: 35681
- Danışmanlar: NİMET ÖZGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Medrese, Dervişağa Medresesi, Birgi, Medrese, Dervişağa Medresesi, Birgi
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
oz DERVİŞAĞA MEDRESESİ RESTORASYON PROJESİ Birgi, Ödemiş, İZMİR HAMAMCIOĞLU, Mine Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Öğr. Gr. Nimet ÖZGÖNÜL Eylül 1994, 215 sayfa Bu tezin konusu, İzmir'in Ödemiş ilçesinde yer alan bir çok tarihi ve kültürel değere sahip Birgi bucağındaki Dervişağa Medresesinin restorasyonudur. Birgi'de söz konusu yapı dışında, aynı isimle anılan iki anıt daha bulunmaktadır: Dervişağa Hamamı ve Camii; tümünün onyedinci yüzyılda Derviş Mehmet Ağa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. İlk bölümde, medrese kısaca tanıtılmakta, sahip olduğu değerler ortaya konmakta; bunlar aracılığı ile de çalışmanın amacı belirtilmekte. Daha sonraki bölümlerde sırası ile; çalışma yöntemi, bölgenin ve binanın fiziksel analizi; tarihi araştırma/karşılaştırmalı çalışma ve bunların sonucundamedresenin değerlendirilmesi; elde edilen tüm enformasyon ışığında bir restitüsyon ve bunu izleyen bir restorasyon önerisi şeklindedir. Restorasyon, çalışma boyunca toparlanan/üretilen enformasyonun sentezlendigi; hatta, bu çalışma paralelinde oluşturulan ve ulaşılan Birgi koruması konusunu farklı düzlemlerde tartışan; bütüncül ve başarılı bir koruma kaygısı ile alternatif bir yaklaşım ortaya koyan (Bölgesel Kültür Varlıkları Araştırma Enstitüsü) makaleler ve raporu da girdi olarak kullanan bir sonuç bölümdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTORATION PROJECT FOR DERVİŞAĞA MEDRESESİ IN BİRGİ, ÖDEMİŞ, İZMİR HAMAMCIOĞLU, Mine M.S. in Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Nimet ÖZGÖNÜL September 1994, 215 pages The subject of this thesis is the restoration of the“Dervişağa Medresesi, in Birgi”- a sup province of İzmir possessing historical and cultural values. Other then the medrese, there are two buildings in Birgi with the same name;“ Dervişağa Hamam and Mosque.”They are all donated by Derviş Mehmet Ağa in the seventeenth century. In the first chapter, the aim of the study is put forward through a short description of they building and an evaluation of the values which the medrese possesses. The succeeding chapters comprise the methodology of the study, physical analysis of the region and the building, the historical research and comparative study followed by an evaluation of the medrese among its contemporaries, the restitution based on the minformation acquired in the previous parts of the study, and a restoration, suggestion, consecutively, this suggestion synthesises of the information gathered and produced throughout the study, including the articles and the report, discussing preservation of Birgi at different levels, and with the anxiety of a complete and successful preservation through an alternative convergence- the realisation of a regional cultural properties research institute.