Design of microwave voltage controlled oscillators using MMIC technology
MMİC teknolojisi kullanılarak yapılan mikrodalga voltaj kontrollü osilatörlerin tasarımı
- Tez No: 35679
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜNALP
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: MMIC, VCO, varaktör, harmonik balans analizi, MMIC, VCO, varactor, harmonic balance analysis Science
 - Yıl: 1994
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz MMIC TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK YAPILAN MİKRODALGA VOLTAJ KONTROLLÜ OSİLATÖRLERİN TASARIMI BİRDİR, S.Cüneyt Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün GÜNALP Ağustos, 1994, 81 sayfa Bu çalışmada tasarımlan yapılan mikrodalga voltaj kontrollü osilatör (VCO) devrelerinde, devrelerin tek bir taban üzerine inşa edilerek gerçekleştirildiği mikrodalga entegre devre teknolojisi (MMIC) loülanılmıştır. Osilatör tasarımlan negatif direnç teorisine dayanmaktadır ve aktif eleman olarak GaAs MESFET transistörler seçilmiştir. Tasarımlardaki optimizasyon ve analizlerde lineer olmayan simülasyon sonuçlan önem taşıdığı için LIBRA simülasyon programının harmonik balans analiz yöntemi kullanılmıştır. Devre elemanlannm taban üzerine yerleşimi için ACADEMY ve CADENCE (Artist) programlarından yararlanılmıştır. Başlangıç olarak, bilgisayar ortamında yapılan osilatör analizini öğrenmek amacıyla ideal elemanlar ve NEC710 MESFET transistor ile bir tasarım gerçeMeştirilmiştir. Daha sonra Triquint ve GEC Marconi firmalarının elemanlan ile üç VCO dewesinin MMIC yapıdaki tasarımlan yapılmıştır. Bu tasarımlarda rezonatör için gerekli olan değişken varaktör empedansı, GaAs MESFET transistor kullanılarak elde edilmiştir. İlk iki tasarım Triquint elemanlarından oluşmakta ve 11.58GHz-13.67GHz ile 11.68GHz-13.08GHz frekans bantlarında osilasyon vermektedir. Son VCO tasannu GEC Marconi firmasının sunduğu F20 Tasarım Kurallan ile yapılmış olup 8.79GHz ile 10.15GHz frekans bandında osilasyon göstermektedir. Bu tasarım, üretilmesi için firmaya gönderilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF MICROWAVE VOLTAGE CONTROLLED OSCILLATORS USING MMIC TECHNOLOGY BİRDİR, S.Ciineyt M.S. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgün GÜNALP August, 1994, 81 pages In this study, monolithic microwave integrated circuit (MMIC) technology is used to design microwave voltage controlled oscillators. Oscillator designs are based on the negative resistance theory and they use GaAs MESFETs as active devices. Due to the requirement of the nonlinear simulation on the designs, harmonic balance analysis utility of the simulation program LIBRA is used to analyze and optimize the circuits. ACADEMY and CADENCE (Artist) programs are used for preparing the layouts and editing the network elements. First a design is made by NEC710 MESFET and ideal lumped elements to get familiar with the oscillator analysis in a computer aided environment. Then, using the foundry rules of Triquint and GEC Marconi Companies, three VCO circuits are designed in MMIC form. In these circuits, variable varactor impedance is obtained by GaAs MESFETs. First two layout designs are made up of Triquint components and have oscillations from 11.58GHz to 13.67GHz and from 11.68GHz to 13.08GHz respectively. The last VCO is designed by GEC Marconi's F20 process rules, and it oscillates between 8.79GHz and 10.15GHz. This circuit is released to the foundry for production.