Tarihî, sosyal ve kültürel yönleriyle Türkiye'deki Honamlı yörükleri
Honamlı yuruks in Turkey with social, cultural and historical aspects
  1. Tez No: 356805
  2. Yazar: YAKUP YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Tarih, Anthropology, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Honamlı Yörükleri, aşiret, konar-göçer, iskân, Honamlı Yuruks, clan, nomad, settlement
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Yörükler, konar–göçer olarak yaşayan, iktisadî faaliyetleri çoğunlukla hayvancılığa dayanan, yazlık ve kışlık mevsimlik olarak göçen Oğuz Türkleridir. Genel itibarıylaTürkiye'nin güneyinde Toroslar çevresinde yaşarlar. Çalışmamızın temelini oluşturan Honamlı Aşireti de bu özelliklere sahip bir Yörük obasıdır. Bu çalışma içerisinde Türkiye'de bulunan ve büyük Yörük aşiretlerinden biri olanHonamlı Aşireti'nin (oba) tarihi, içtimaî yapısı ve kültürel hayatı, aşirete bağlı kollar ve aileleri ve Türkiye'deki dağılımları ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışma ile birlikteHonamlı Aşireti'nin var olan zenginliklerinin ortaya çıkartılması ve aşiretin Türkiyeüzerindeki genel durumunun ortaya konması planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Yuruks are nomadic Oghuz Turks migrating seasonally in winter and summer whose economic activities mostly based on animal husbandry. Generally they live in the south part of Turkey, around Taurus Mountains. Honamlı clan forming the basis of this study is a yuruk clan having the properties mentioned above.In this study, the history, social structure, cultural life of the Honamlı clan which is one of the biggest yuruk clans in Turkey and branches-families of the tribe and theirdistribution in Turkey have been discussed. With this study, it is planned to display the general situation of the clan in Turkey and to discover the richness of the clan.