Numerical simulation of a type hydraulic jumps at positive steeps
Eşiklerde A tipi hidrolik sıçramanın sayısal benzetişimi
  1. Tez No: 35683
  2. Yazar: AYŞE BURCU ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik Sıçrama, Eşik, Sayısal Benzeşim Ana, Hydraulic Jump, Positive Step, Numerical Simulation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz EŞİKLERDE A TİPİ HİDROLİK SIÇRAMANIN SAYISAL BENZEŞİMİ ALTAN, Ayşe Burcu Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Nuray Tokyay Mart, 1994,94 Sayfa Eşiklerde A tipi hidrolik sıçramanın sayısal benzeşimi, integral bir yöntem kullanılarak elde edilmiştir. Başlangıç koşulu olarak, eşildi, yatay, diktörtgen kesitli bir kanalda, nehir rejiminde, tedrici değişken bir akım verilmiştir. Daha sonra, kaynak tarafındaki derinlik, sel rejiminde bir akıma dönüşecek şekilde aniden azaltılmış ve çözüm boyunca sabit tutulmuştur. Bunun sonunda oluşan değişken akım için, bir boyutlu Saint- Venant denklemleri,“MacCormack”ve“Dissipative two-four scheme”yöntemleri birlikte kullanılarak çözülmüştür. Sayısal benzeşimde, eşik içsel sınır şartı olarak tanımlanmıştır. Mansap ve içsel sınır şartlanndaki gerekli büyüklükler, karakteristik yöntem kullanılarak bulunmuştur. Sayısal yöntemin doğruluğu, sayısal benzeşimden elde edilen sonuçlar, deneysel ve analitik çözümlerden elde edilenlerle kıyaslanarak kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SIMULATION OF A - TYPE HYDRAULIC JUMPS AT POSITIVE STEPS ALTAN,Ayşe Burcu M.S.in Civil Engineering SupervisonAssoc.Prof.Dr. Nuray Tokyay March, 1994, 94 Pages A numerical simulation of A - Jump at positive steps by using an integral approach is given. A gradually-varied subcritical flow over a rectangular horizontal channel with an abrupt bottom rise is considered as an initial condition. Then, the upstream depth is suddenly decreased to a value which will produce a supercritical flow and remained unchanged during computations. The resulting unsteady flow is solved by using both the MacCormack and the Dissipative two- four schemes for the one-dimensional, unsteady Saint- Venant equations. In the numerical simulation, the step is treated as an internal boundary. At the downstream and the internal boundaries, the method of characteristics are employed to compute the relevant parameters. The numerical simulation is verified by comparing the results with those obtained from experimental and analytical methods.