Psikolojik sözleşme ve örgütsel özdeşleşme ilişkisi: Ankara PTT Başmüdürlüğü örneği
  1. Tez No: 356862
  2. Yazar: NAZİK ERDAL AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİMMET KARADAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme, Psikolojik Sözleşme İhlali, Örgütsel Özdeşleşme, Özdeşleşme, Psychological contract, violation of Psychological contract, Organizational Identification, Identification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, kamu kurumlarındaki çalışan ve yöneticilerin psikolojik sözleşme algıları ile örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu nedenle Ankara ilinde faaliyet gösteren bir kamu kurumundan veriler toplanarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, Ankara'daki PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alan Müdür, Amir, Şef, Memur, Dağıtıcı unvanlarıyla çalışanlardan sağlanmıştır. Verilerin toplanmasında yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Ankara ili PTT Ankara Baş Müdürlüğü çalışanlarıdır. Bu kapsamda 203 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmada ileri sürülen hipotezleri test etmek amacıyla elde edilen verilere, araştırmanın amaç ve kapsamı doğrultusunda korelasyon analizi, faktör analizi ve varyans analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, psikolojik sözleşme ve örgütsel özdeşleşme değişkenleri arasında olumlu bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to investigate the relationship between the pyschological contract perceptions and organizational identification of staff and managers in public offices. This has been facilated through data gathering from the managers, chiefs, staff, deliverymen working at General Directorate of Post, Telegraph and Telephone in Ankara (PTT). Face-to-face surveying technique has been used to the data. The research population consists of the staff working at Ankara PTT Main Directorate. As part of this, 203 staff members were surveyed. In order to analyse the hypothesis set as part of the research purpose and scope, correlation analysis, factor analysis, t test and variance analysis have been applied to the gathered data. According to the research findings, there is a positive relationsip between the variances of psychological contract and organizational identification.