Postada elkoyma
Seizure mail
  1. Tez No: 356877
  2. Yazar: İSA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BEDRİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haberleşme, Haberleşme Özgürlüğü, Koruma Tedbiri, Elkoyma, Postada Elkoyma, Communication, Freedom of Communication, Provisional Injunctions, Seizure, Seizure of Property at the Post Office
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Ceza yargılamasının amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması olup, bu amaçla yürütülen ceza yargılamasının yapılabilmesini ve yapılan yargılama sonunda verilen kararların yerine getirilebilmesini sağlayabilmek amacıyla, geçici olan ve muhatabın temel hak ve özgürlüklerine müdahale niteliği taşıyan bazı koruma tedbirlerine başvurulması gereklidir. Tezimizin konusunu, haberleşme özgürlüğünün demokratik hayat biçimindeki üstün değeri dolayısıyla genel elkoyma tedbirinden ayrı olarak 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 129 uncu maddesinde özel olarak düzenlenen, postada elkoyma koruma tedbiri oluşturmaktadır. Avrupa Birliğine giriş sürecinin etkisiyle ülkemizde büyük ve önemli bir kanunlaşma hareketi yaşanmakta olup, bu süreçte 04.12.2004 tarihli yeni Ceza Muhakemesi Kanunu da Resmi Gazetede yayımlanarak 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Doğal olarak bu değişimin sonucunda temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren koruma tedbirlerine ilişkin hükümlerde de önemli değişiklikler yapılmıştır. Tezimizde postada elkoyma tedbiri incelenirken yeni Ceza Muhakemesi Kanununun sistemi ve hükümleri gözönüne alınmış, gerekli görülen yerlerde 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunundaki postada elkoymaya ilişkin hükümlere de değinilerek gerekli karşılaştırmalara yer verilmek suretiyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile getirilen yenilikler üzerinde durulmuştur. Postada elkoyma tedbirinin tez konusu olarak seçilmesinde bu tedbirin anayasada belirtilen“haberleşme özgürlüğü”ve“özel hayatın gizliliği”gibi temel hak ve özgürlükleri yakından ilgilendirmesi ve bu konuda yapılmış çalışma sayısının az sayıda olması etkili olmuştur. Postada elkoyma koruma tedbirinin tüm yönlerini incelemeyi amaçlayan bu çalışma dört bölüme ayrılmış, ilk bölümde postada elkoyma kavramı, hukuki niteliği ve postada elkoymaya hakim ilkeler incelenmiş; ikinci bölümde, postada elkoymanın temel hak ve özgürlüklerle özellikle haberleşme özgürlüğü ile ilişkisi kısaca açıklanmış; üçüncü bölümde, Ceza Muhakemesi Kanununda postada elkoyma, amacı, konusu, şartları; dördüncü ve son bölümde, postada elkoymanın yerine getirilmesi ve ilgililere bildirilmesi ile sona ermesi, postada elkoyma nedeniyle tazminat ve Ceza Muhakemesi Kanununun 129 uncu maddesindeki düzenlemenin anayasa aykırılığı hususu tartışılmış ve her bölümde konuyla ilgili yüksek mahkeme kararlarına yer verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The scope of criminal jurisdiction is to reach absolute reality. It is necessary to apply provisional injunctions violating basic human rights of the accused in order to conduct criminal jurisdiction well and execute the sentencs after trial. Seizure of property at the post office is one of these injunctions aims to reach absolute reality. This thesis disputes seizure of property codified in the Criminal Procedure code no. 5271 apart from general seizure law in accordance with the prevailing importance of freedom of communication in democratic life. With the influence of accession process to the European Union, Turkey is enacting major laws. The new Criminal Procedure Code, after being issued in the Official Gazette on 4 December 2004, was promulgated on 01 June 2005. Major amendments have been made related to the provisions of injunctions effecting basic human rights following this change. This thesis examines seizure of property at post office by considering the system and provisions of new Criminal Procedure Code. It also contrasts related provisions of former Criminal Procedure Code no. 1412, and mentions new provisions of Criminal Procedure Code no. 5271. The topic of seizure of property at the post office was examined in that this issue is closely related to the constitutional basic human rights such as“freedom of communication”and“expectation of privacy,”also there are very few researches on this issue. This study, the scope of which is to analyse all aspects of seizure of mail measure, has fourth parts; the first part analyses seizure of mail measure concept and its legal character, tries to explain basic principles of seizure of mail; the second part explains briefly the relation of seizure of mail with basic human rights and freedoms, particularly with freedom of communication; the third part; tries to explain seizure of mail as stated in the Criminal Procedure Code, its scope, subject matter, provisions; the fourth part, tries to explain enforcement, notification, and termination of seizure of mail measure and compensation because of seizure of mail, discusses unconstitutionality of article 129 of the Criminal Procedure Code and each part tries to analyse related high court judgments.