Kişisel verilerin korunması: Türkiye, ABD ve AB örnekleri
Protection of personal data: Samples of Turkey, USA and EU
  1. Tez No: 356876
  2. Yazar: AHMET BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DİNÇER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Hassas Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Fişleme, 108 Sayılı Sözleşme, 95/46 Sayılı Yönerge, Personal Data, Sensitive Data, Personal Data Protection, Tagging, Convention No. 108, The Directive 95/46/EC
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, Türk hukuk sistemi içerisinde kişisel verilerin korunmasına dair yapılan düzenlemeler incelenerek, yasalaşması beklenen Kişisel Verilerin Korunması Yasa Taslağına, karşılaştırmalı hukuktan alınabilecek hususların belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışmayı yaparken Avrupa Birliği ve üyeleri başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri ve diğer uluslararası kuruluşların, kişisel verilerin korunması konusunda yapmış oldukları yasal düzenlemeler kronolojik olarak incelenmiştir. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması yapılarak, uluslararası kuruluşlar ve ülke örnekleri incelenmiş ve Türkiye bağlamında yapılmış yasal düzenlemeler kıyaslanmıştır. Türkiye, Kişisel Verilerin Korunması Yasasını yürürlüğe sokamadığından ve uluslararası düzenlemeleri kendi iç hukukuna aktaramadığından dolayı, temel hak ve özgürlükler kapsamında yer alan kişisel verilerin korunması hakkını tam olarak güvence altına alamamıştır. Yapılan çalışma neticesinde, Türkiye'nin kişisel verilerin korunması konusunda, yasal düzenlemeleri yapmakta geç kaldığı ve Avrupa Birliği standartlarının gerisinde olduğu, mevcut düzenlemeler itibariyle de belirsizliğin hüküm sürdüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısının bir an önce yasalaşması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, regulations with regard to protection of personal data within Turkish law system were reviewed and it was tried to determine certain issues to be included from the comparative law in the Draft Law on Protection of Personal Data which is waiting to be passed into law. While making the study, legal regulations of mainly the European Union and its members, United States and other international organizations with regard to protection of personal data were reviewed in chronological order. As the methodology in this study, literature review was made, international organizations and national examples were reviewed and legal arrangements in Turkey were compared. As Turkey has not been able to give effect to the Law on Protection of Personal Data and to transfer international regulations into its own national law, it has not been able to fully secure the right of protection of personal data which is among the fundamental rights and freedoms. As a result of the study, it was concluded that Turkey has been late in giving effect to legal regulations with regard to protection of personal law and fallen behind the European Union standards and uncertainty is prevalent by reason of current regulations. For this reason, the Draft Law on Protection of Personal Data is required to become a law in the shortest time possible.