Ceza Muhakemesi Kanunu'nda elkoyma
Confiscation at Criminal Adjudication Law
- Tez No: 296743
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Elkoyma, Koruma Tedbiri, Ceza Muhakemesi Hukuku, Confiscation, Protective Measurement, Criminal Adjudication Law
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Elkoyma ceza muhakemesinde delil olan ya da ileride delil olarak kullanılabilecek veya müsadereye tabi olan eşyanın, eşyayı elinde bulunduranın rızası bulunmaması durumunda eşya üzerinde zilyedin tasarruf yetkisinin kaldırılması ve adliyenin eli altına alınması demektir. Elkoyma bir koruma tedbiri olarak 5271 sayılı CMK'nin birinci kitap, 4 . kısım, 4. bölüm 123 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Kurumun gerek düzenleniş yeri gerekse içeriği incelendiğinde bir koruma tedbiri olduğu görülmektedir.Koruma tedbirleri ceza muhakemesinin etkin bir şekilde yapılmasını ve bu muhakeme sonucunda verilecek kararların yerine getirilmesini sağlamak için başvurulan ve hükümden önce temel hak ve özgürlüklere müdahaleyi gerektiren kanuni sınırlamalardır. Çalışma konumuz olan elkoyma kurumu basit ve özel olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür.Özel el koyma türleri; Taşınmazlara, Hak Ve Alacaklara Elkoyma, Basılmış Eserlere Elkoyma, Süreli Yada Süresiz Yayınların Toplatılması, Yabancı Ülkelerde Yayımlanmış Basılı Eserlerin Türkiye'de Dağıtılmasının Ve Satışa Sunulmasının Yasaklanması, Türkiye'de Basılmış Eserlerin Dağıtımının Engellenmesi, Postada Elkoyma, Kaçaklara İlişkin Elkoyma, Avukat Bürolarında Elkoyma, Avukat Postasına Elkoyma, Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında Ve Kütüklerinde Arama Kopyalama ve Elkoyma, Şirket Yönetimi İçin Kayyım Tayini olarak sayılabilir.Çalışmanın ilk bölümde koruma tedbiri kavramı, elkoyma tedbirinin tarihsel süreci ile bu tedbire hakim olan ilkeler ve elkoymanın amacı, ikinci bölümde elkoymanın ceza muhakemesi kanunu kapsamındaki yeri, üçüncü bölümde ise elkoyma türleri ve eşyanın iadesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Confiscation at Criminal Adjudicational Law means to abolition of ownership of the goods and give it to court of justice which is an evidence or would be evidence in case of the resistance of the owner. Confiscation, as a precaution of protection arranged in Criminal Adjudication law no: 5271 first book, 4. section, 4. part 123 and following articles. Protective measurements which sustain effective criminal adjudication and enable correct application of it at the end of the procedure and before the decison requiring acts to fundamental rights and freedoms are legal restrictions. It is possible to divide confiscation into two as simple and private. Private Confiscation: to confiscate biens immeubles, claims, published works, peiodicals, forbid to the distributions and sale of works published in Turkey or abroad, confiscation of the postal, fugitives, law firms, lawyer posts, computers, softwares, data set search and designate custodian fort he companies.In the fist part of the dissertation, confiscation term, the history of confiscation as a protective measurement, principles , the aim of confiscation are analysed. In the second part, confiscation in Criminal Adjudication Law discussed. In the third part the kinds of confiscation and retail of goods are analysed.