Arap Baharı sonrası Suriye'de yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin güvenliğine etkileri
Department of international security developments in Syria after Arab Spring and its effects on Turkey's security
  1. Tez No: 356880
  2. Yazar: MOHAMMED ABUHASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Arap baharı, İç savaş, Güvenlik, Etki, Syria, Arab spring, Civil war, Security, Effect
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye ve Suriye, aralarında çok uzun kara sınırlarına sahip olan ve aynı zamanda da karşılıklı birçok sorunlar yaşayan iki ülkedir. Genelde iki ülke ilişkileri uyuşmazlık ve gerginlik ortamında geçmiştir. Aralarındaki temel sorunlar; İskenderun sancağına sahip olmak, nehirlerdeki suyun paylaşımı, batı ve doğu arasında kutuplaşma neticesinde, Suriye'nin Türkiye'deki terörü desteklemesidir. Tarih boyunca iki ülke arasında ilişkiler kısa süreli de olsa olumlu geçmiştir. Bunun en açık örneği, 1998 yılından sonra görebilmektedir. 2010 yılında Tunus'ta başlayan“Arap Baharı”nın dalgaları Mart 2011 ortalarına doğru Suriye'ye ulaştı. Komşu ülke Suriye'de yaşanan olaylar Türkiye'yi etkileneceğinden, Türkiye olayları yakından takip ederek muhalefet ile devlet arasında ara bulucu olmaya çalıştı. Kısa bir süre sonra ise muhalefet tarafını tutup desteklemeye başladı. Yaşanan iç savaşın, uzun bir sınıra sahip olan bir komşu ülkede olması ve Türkiye'nin muhalif tarafı desteklemesi bir takım etkileri de beraberinde getirmiştir. Bu etkiler siyasal, kültürel ve ekonomik olabileceği gibi güvenlik etkileri de olabilmektedir. Bu çalışmada, Suriye'de yaşanan olumsuz gelişmelerden, Türkiye'nin güvenlik açısından etkileri üzerinde durulacaktır. Suriye'deki iç savaşın Türkiye'ye etkileri var mıdır? Varsa, "Suriye'de yaşanan iç savaşın, Türkiye'nin güvenliği açısından etkileri nelerdir? Sorularına cevap verilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey and Syria has long shared land borders and they have many mutual problems as well. Generally, the relations between the two countries have occurred in an environment of conflict and tension. Basic problems between the two countries are getting possession of Iskenderun county, sharing the water in the rivers, Syria's support for the terrorism in Turkey due to the polarization between the west and the east. Throughout the history, relations between the two countries were positive though it was for a short time. A clear example to that would be seen after the year 1998. The“Arab Spring”which started in 2011 in Tunisia reached Syria in the middle of March 2011. As the happenings in Syria would influence neighbouring Turkey, Turkey attempted to intermediate between the opposition and the government by closely following the events. In a shot while, Turkey sided with the opposition, and began to support it. The fact that the civil war is taking place in a neighbouring country with a long shared border and that Turkey supports the opposition has brought with some effects. These effects can be political, cultural and economic as well as security effects. In this study, we deal with the negative developments in Syria with regard to their effects on Turkey's security. We attempt to seek answer to the questions;“Does the civil war in Syria have any effect on Turkey in respect of security? If any, what are the effects of civil war in Syria on Turkey's security?”