1987-2012 Filistin'deki iç güvenlik politikasının gelişimi ve geleceği
The development and the future of the Palestinian internal security policies during 1987-2012
- Tez No: 356879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET LOFÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, Güvenlik, İntifada, Filistin güvenliği, Palestine, Israel, Security, Intifada, the Palestinian security
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araplar, Yahudiler ve İngilizler arasında uzun yıllar boyunca süren mücadeleler bir türlü sonuçlanmamış ve sorun 20. yüzyılın ortalarına doğru Birleşmiş Milletlere (BM) aksetmiştir. BM'nin çözüm önerileri yeterli olmayınca İsrail, 1948'de bağımsızlığını ilan etmiş ve bu da Arap devletlerinin tepkisini çekmiştir. Kısa bir süre içerisinde başlayan Arap- İsrail savaşlarında İsrail'e karşı bir üstünlük elde edilememiş, İsrail'in Filistin yerleşim bölgelerini işgal etmiştir. İsrail Devletinin kurulmasıyla başlayan sorunlar da böylelikle günümüze kadar devam etmiştir. Bu sorunlar: İsrail'in barış görüşmesi tekliflerini reddetmesi, silahlı mücadele, sınırlar, toprak, yerleşim yerleri, mülteciler ve Kudüs konularıdır. Bu sorunlar karşısında Filistinliler devamlı mücadele halinde olmuş, kalıcı barışın tesisini arzulamış ve huzurlu bir hayat sürebilmenin temel koşulu olan güvenlik politikalarını oluşturmaya çalışmıştır. İsrail'in güvenlik uygulamalarındaki olumsuzluklar pek çok insan hakları ihlalleri ve güvenlik zafiyeti ile kendini göstermiş, 1987 yılında birinci İntifada diye bilinen ve bir anda gelişen halk isyanı patlak vermiştir. İntifada'ya kadar olan süreçte ve sonrasında Filistin güvenlik yapısı için çalışmalar yürütülmüş, polis teşkilatı kurulmuş ve oturtulmaya çalışılmıştır. Bölgenin şartları itibariyle sorunlarla dolu olan güvenlik sistemi için pek çok iyileştirme-geliştirme uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamaların başarısı, Filistin güvenlik politikasının geleceği olacaktır.
Özet (Çeviri)
The struggle between Arabs, Jews and British which lasted for many years is still outstanding. It has been reflecting its effects on the United Nations (UN) since the middle of the 20th century. As the UN suggestions for the conflict resolution were insufficient, the Jews declared their independency in 1948. This declaration activated the Arab states reactions against Israil independency. The Arab states war with Israil which has started within very short period of time did not yield superiority for Arabs. This condition made the occupation of Jews to the Palestinians residual lands inevitable. Thus, the problems which have started with the establishment of the State of Israel are continuing up today. Some of the most important lasting problems are; the Jews refusal for the negotiations of the peace offerings, the armed struggle, the borders, the residence lands, the settlements, the refugees and the holly Jerusalem. The Palestinians who are forced to be continuously confronting these problems tried to create fundamental security policies that plant a lasting peaceful life. However, the Israil's negative security applications which have violated most of the human rights and which reflected the weakness of these security applications, attracted the words attention to these regions. In 1987, the so called“First Intifada”which is a popular revolt broke out in a moment. Before and during the period of intifada, the Palestinians have worked on setting up, running and settling an infrastructure for their security polices. As the nature of the conflict regions are full of problems, the security systems are always subjected to many developments, enhancements and improvements. The success of these developed, enhanced and improved applications will investigate the future of the Palestinian security policy.