2010 ve sonrası Türkiye Rusya ilişkileri
Turkey after 2010 and Russia relations
  1. Tez No: 620135
  2. Yazar: ÖMER FARUK KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABBAS KARAAĞAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, Suriye Krizi, İşbirliği, Ekonomi, Turkey, Russia, Syrian crisis, Cooperation, Economic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye ve Rusya arasında köklü bir tarihsel süreç vardır. Bu süreçler iki komşu devlet arasında ilişkilerin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Geçmişten süregelen Türkiye ve Rusya arasındaki karşılıklı olarak siyasi çıkarların farklılaşması iki ülkenin karşı karşıya gelmesine sebep olmuş ve ikili ilişkilerin seyrini olumsuz olarak etkilemiştir. Günümüzde değişen dengeler sebebiyle Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler çok önemli bir boyut kazanmıştır. Son dönemde Rusya'nın Küresel Bir Güç olma talebi, Arap Baharı süreci sonrası yaşanan gelişmeler, Suriye krizi ekseninde ortaya çıkan sorunlar, enerji hatlarının kurulması, Nükleer İşbirliği ve liderler arasında kurulan diyalog süreci Rusya ile ilişkilerin daha çok önem kazanmasına zemin hazırlamıştır. Türkiye Rusya arasında gelişen ilişkilerde kuşkusuz iki ülkenin liderlerinin de büyük bir katkısı bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iki ülkenin ilişkilerin gelişmesi için büyük bir çaba sarf etmektedir. Ekonomik işbirliğinin 1990'lardaki hızlı gelişiminin ardından, ikili ilişkiler 2000'li yılların başında iki ülke siyasi liderlikleri arasında tesis edilen yakın diyalogla yeni bir döneme girmiş ve 2010 yılında kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi'yle (ÜDİK) kurumsal bir zemine oturmuştur. Rusya'nın sınır komşumuz olması, jeopolitik ve jeostratejik bir noktada bölgesel ve küresel güç olması Türk - Rus ilişkilerinin seyri ve ilişkilerin ekonomik, politik açıdan yakınlaşma ve uzaklaşma dönemlerindeki etkileri ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Between Russia and Turkey it has a long historical process. These processes play an important role in determining the relations between the two neighboring states. The differentiation of mutual political interests between Turkey and Russia in the past led to the ongoing confrontation between the two countries and negatively affect the progress of bilateral relations. Today, due to the changing balance the relations between Russia and Turkey has gained a significant dimension. Recently, Russia's demand for becoming a Global Power, developments after the Arab Spring process, problems arising on the axis of the Syrian crisis, the establishment of energy lines, the Nuclear Cooperation and the dialogue process established between the leaders have created the ground for greater relations with Russia. Leaders of the two countries in developing relations between Turkey and Russia undoubtedly has a great contribution. President of the Republic of Turkey Recep Tayyip Erdogan and Russian President Vladimir Putin exerts a great effort for the development of relations between the two countries. Following the rapid development of economic cooperation in the 1990s, bilateral relations entered a new era with the close dialogue between the political leadership of the two countries in the early 2000s and established an institutional basis with the High Level Cooperation Council (UDIK) established in 2010. The fact that Russia is our neighbor, the regional and global power at a geopolitical and geostrategic point, the course of the Turkish-Russian relations and the effects of the relations on economic, political and convergence periods were discussed and evaluated.