Mahallelerin geçirgenliğinin evden hırsızlık suçuna etkisi: Diyarbakır örneği
The impact of neigbourhood permeability on burglaries: Diyarbakır case
  1. Tez No: 356882
  2. Yazar: EMİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DİNÇER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Geçirgenlik, Evden Hırsızlık, Şehir Planlaması, Diyarbakır, Permeability, Burglary, City Planning, Diyarbakir
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bir evin bir suça maruz kalmasına neden olan ya da kalmamasını sağlayan pek çok sebepten bahsedilebilir. Bu sebeplerden birisi de geçirgenliktir. Geçirgenlik, trafiğe açık yollardan mahallelere giriş yapılabilen yollar olarak kısaca tanımlanabilir. Geçirgenliği fazla olan mahallelerin geçirgen olmayanlara göre daha fazla evden hırsızlığa maruz kalıp kalmadığını ispatlamaya yönelik çalışmalar 40 yılı aşkın bir zamandır devam etmektedir. Konu ile ilgili yapılan çalışmaların pek çoğu, geçirgenliğin evden hırsızlıkları kolaylaştırıcı bir etken olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada mahallelerin geçirgenliğinin evden hırsızlıklara etkisi Diyarbakır şehri özelinde incelenmiştir. Veriler haritalardan, polis karakollarından ve TÜİK veritabanından derlenmiştir. Araştırma sonucunda konut sayısının evden hırsızlık sayısına pozitif bir etkisinin olduğu; ancak mahalleye giriş sayısının evden hırsızlık sayısına etkisinin olmadığı görülmüştür. Buna göre, geçirgenlik ile evden hırsızlık sayıları arasında istatistiki bir ilişki vardır; ancak bu ilişki nedensel değil sahte bir ilişkidir. Nüfus, hem geçirgenliği hem de evden hırsızlık sayısını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
A lot of factors may affect the vulnerability of a house. In terms of burglary, permeability is one of them. The scholars have studied since 40 years if houses in permeable neighborhoods were more burglarized then in nonpermeable neighborhoods or not. Most of the studies concluded that permeability is a mediating factor for burglary. In this study, the impact of permeability on burglary was done in the context of the city of Diyarbakir. The data were gathered from the maps, police stations and Turkish Statistical Institute's databasis. It was found that the number of houses affected the number of burglaries significantly, but permeability have no effect on burglaries in Diyarbakir. In other words, there is a correlation between permeablity and the number of burglaries but this relation is not causal; it is spurious. The number of population affect both permeability and the number of burglaries.